Hrvatski radio

Radio Osijek

5. međunarodni znanstveni skup Europski realiteti

25.03.2022.

12:09

Autor: HRT / Stjepan Filipović

Voditelji skupa

Voditelji skupa

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

5. međunarodni znanstveni skup Europski realiteti pod krovnom temom „Moć" održan je u organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu Osijek. Konferencija je okupila gotovo 150 sudionika iz 11 zemalja s četiri kontinenta.

Predsjednica Organizacijskog odbora Marija Šain rekla je da se na skupu promišlja problem moći kroz interdisciplinaran pristiu i različite političke, ekonomke, kulturne i druge trendove koji su sada prisutni u svijetu, pa gledamo moć kroz sve aspekte.

Konferencija je tematski osmišljena znatno prije nego što je bilo tko mogao predvidjeti da će se ovako nešto geopolitički i vojno događati u svijetu i ona jednim dijelom odgovara i na te izazove, rekao je prodekan za znanost i projekte na Akademiji za umjetnost i kulturu Krešimir Purgar. "Jedan od važnijih elemenata konferencije je upravo ta naturalizacija ili normalizacija moći. Svi se mi zapravo prirodno prilagođavamo onome što nam se događa, a ono negativno nastojimo maknuti na marginu. Upravo ta margina je ono gdje se događaju najveći konflikti."

Tema voditelja Odsjeka za kulturu, medije i menadžment Borka Barabana analizira primjere objava o Korona virusu na način političkoga diskursa gdje se bave jezičnom analizom takvih objava posebice na društvenim mrežama. Autori takvih objava najčešće se koriste praznim frazama koje, kada ih počnete diskursno analizirati, vidite da one nemaju konkretno značenje. "Primjerice ´bit će bolje´ u svim mogućim kontekstima ili ´pazite se korona virusa, svojih odluka´, gdje vi, kad pročitate cijeli kontekst vidite da ta cijela fraza nema uporišta u znanstvenoj spoznaji ili otkriću već je to samo uporaba određenih glagola ili jezičnih sredstava da bi se primjerice nekoga zaplašilo da posluša ono što mu se reklo," pojasnio je Borko Baraban. 

Sudionici znanstvenog skupa

Sudionici znanstvenog skupa

Foto: Stjepan Filipović / HRT - Radio Osijek

Predsjednica Organizacijskog odbora Marija Šain

prodekan za znanost i projekte na AUK za umjetnost i kulturu Krešimir Purgar.

voditelj Odsjeka za kulturu, medije i menadžment Borko Baraban

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.