Hrvatski radio

Radio Osijek

11:16 / 03.03.2020.

Autor: Mirta Milas

5. nacionalna poljoprivredna konferencija "Slavonika"

Foto: Apriori World

Foto: Apriori World

Foto: - / -

"Poljoprivreda i mladi" moto je jubilarne 5. Slavonike te su i programske smjernice vezane uz temu "Mladi i poljoprivreda" .

Održava se pod motom "Inspiriramo poljoprivredu, a kako se obraća ponajprije mladima, tako su i programske smjernice vezane za temu "Mladi i poljoprivreda". Uz predstavljanje digitalne poljoprivrede, studenti su u svojim izlaganjima obrazložili kakva je njihova percepcija hrvatskog agrara. Slavoniku je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković. "Jako dobra tema, jer je usmjerena na mlade. Veseli me susret sa studentima te aktivnosti resornoga ministarstva o zakonskoj regulativi vezanoj za novo programsko razdoblje i program ruralnog razvoja. Veseli me što ovdje mogu istaknuti kako smo testirali uspostavu izvještajno-upravljačkog sustava-elektronske poljoprivredne kartice, koje je bilo uspješno. U nastavku nas očekuje proces implementacije. Znamo da će biti poteškoća, ali će sustav na njih moći odgovoriti. Jučer smo, neposredno prije Slavonike, uputili u prethodno savjetovanje jedan projektni zadatak - pripremljenu javnu nabavu za uspostavu sustava cjelokupnog elektronskog savjetovanja na području Hrvatske. Ponosni smo i na stipendiranje studenata agronomske, biotehničke i prehrambeno-tehnološke  struke te nutricionizma na području svih pet slavonskih županija. Na taj smo način u prvoj godini isplatili devet milijuna i petstošezdeset tisuća kuna  za 956 studenata".  Ministrica je ocijenila i aktualno stanje u hrvatskoj poljoprivredi. "Procjene Zavoda za statistiku pokazale su da pad u poljoprivrednoj proizvodnji neće biti baš takav, brojke su ipk bolje. Mislim da će Program ruralnog razvoja, uz vlastita sredstva poljoprivrednika pokazati svoje rezultate - poboljšanje temeljnih usluga. Ipak, svjesni smo da nam je poljoprivreda još uvijek ranjiva, da nam je produktivnost na niskoj razini u odnosu na europski prosjek i da je ne nećemo lako dostići. Puno je poteškoća pred nama. No, nismo na začelju, kako to neki žele prikazati, jer postoje službeni podaci koji takve insinuacije opovrgavaju. Izravne potpore stabiliziraju dohodak. Što se tiče Zakona o poljoprivrednom zemljištu on je na snazi od 2018. godine. Uspostavljen je niz podzakonskih akata i sedamnaest pravilnika te jedna uredba koji su trebali zaokružiti ovu cjelinu. 430 programa je zaprimljeno, a za 250 je dana suglasnost. Pokušavamo sada u ministarstvu proicirati smanjenje administrativnih opterećenja za niz najvažnijih zakona. Ne odustajemo ni od mladih ni od strateškog značaja OPG-ova, ni od najranjivijeg i strateški najvažnijeg sektora stočarstva koji obuhvaća i mesnu proizvodnju i mljekarstvo te mislim da ćemo u idućem vremenu uspjeti precizirati te kriterije i zaštiti proizvodno-tehnološke cjeline". 

U sklopu konferencije uručena su priznanja „Inspiriramo poljoprivredu“ pojedincima koji su svojim radom doprinijeli boljoj percepciji poljoprivrede, ali jednako tako i inspirirali brojne poljoprivrednike da organiziraju ili reorganiziraju svoje poslovanje nabolje. Priznanja su dobili: Mirta Milas i Martin Vuković s Hrvatskog radija, Zdenka Rupčić iz Glasa Slavonije, Vedran Stapić iz Agrokluba, Vlatko Grgurić s Hrvatske radiotelevizije i Miroslav Kuskunović, donedavni urednik portala Agrobiz. Posthumno priznanje dodijeljeno je pokojnoj novinarki i urednici Agroglasa Roberti Sorić. Predsjednik Organizacijskog odbora i utemeljitelj „Slavonike“ Danijel Koletić prilikom uvodnog izlaganja istaknuo je važnost educiranja na području digitalne poljoprivrede, koja definitivno mijenja upravljačke i organizacijske procese. U sklopu konferencije državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak govorio je na temu „Što nam donosi novi paket zajedničke poljoprivredne politike“. Studenti Ivan Šima Branković s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, Filip Puškarić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Laura Dušek s Veleučilišta u Požegi i Karla Pavlak s Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima predstavili su svoju viziju hrvatske poljoprivrede. Na konferenciji je sudjelovalo više od 360 sudionika, studenata te predstavnika poljoprivredne zajednice i institucija. Konferencija se održala pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Vukovarsko-srijemske županije i Požeško-slavonske županije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.