Hrvatski radio

Radio Osijek

50 godina Gradske lige protiv raka

26.01.2017.

14:37

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U čast obljetnici, otvorena je izložba, koja pokazuje koliko je vrijedan rad Lige. Ona je u pola stoljeća djelovanja objavila 1,5 milijuna brošura i edukacijskih tekstova, što je dalo velike rezultate.

Izložba se može pogledati u Gradskoj i sveučilišnoj biblioteci, gdje se u prizemlju i na katu mogu vidjeti aktivnosti na preventivi raka te različite publikacije koje je Liga za borbu protiv raka Osijek radila s mnogobrojnim suradnicima i aktivistima u svim fazama njezinoga razvoja u borbi protiv ove opake bolesti. Osnovana je u studenom 1966. godine, svega tri tjedna od utemeljenja Hrvatske lige protiv raka i oko nje su se desetljećima okupljali mnogi građani, pokretane su inicijative i provodile akcije. Rezultati takvoga rada su odlični. 2014. godine  u Županiji osječko- baranjskoj zabilježena je najmanja stopa  novih slučajeva raka kod muškaraca, a broj novih kod žena je na 3. mjestu. Prema riječima glavnog tajnika Lige  Zdravka Eblinga, broj oboljelih od raka debeloga crijeva je na 6. mjestu u Europi i sada smo na razini skandinavskih zemalja, što je potvrda dobre zdravstvene politike, ulaganja u prevenciju i, što je važno, prepoznavanja prvih simptoma raka. Na svečanosti otvorenja izložbe bio je i župan Vladimir Šišljagić koji je zahvalio na učinjenom i pojedincima i ustanovama na dugogodišnjoj tradiciji ranog otkrivanja raka i prevencije, a gradonačelnik Ivan Vrkić je istaknuo kako je  Gradska liga za borbu protiv raka Osijek naše "nematerijalno dobro".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.