Hrvatski radio

Radio Osijek

50 godina rada Lige protiv raka Osijek

28.11.2016.

11:23

Autor: Ksenija Zelenić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Ono što je Liga za borbu protiv raka željela svojim osnivanjem prije 50 godina je postignuto. Nastojali smo razviti svijest o karcinomu" - čulo se danas tijekom obilježavanja 50. obljetnice rada Lige protiv raka Osijek.

Velik broj osječkih građana, gospodarskih i drugih javnih i privatnih subjekata te zdravstvenih djelatnika više od 50 godina okupljen je oko ideje i zadataka Lige protiv raka. Svi su oni na različite načine dragovoljno angažirani plemenitim, humanitarnim radom na dobrobit društvene zajednice, ali i svakog pojedinca čiji je vlastiti život ili život dragih im osoba u opasnosti od bolesti raka. Liga Osijek potaknula je i pomogla osnutak gradskih liga u Belom Manastiru, Đakovu i Našicama. Može se reći da su ostvareni značajni uspjesi u zdravstveno-odgojnom radu i prosvjećivanju - prevencija raka integrirana je u redovitu nastavu u osnovnim školama te u izborne predmete, u dopunsku nastavu, a za odraslo stanovništvo zdravsteno-odgojne aktivnosti provode se predavanjima, brojnim publikacijama, pamtilicama i slično. Upravo je radom Liga u Hrvatskoj pokrenut niz nacionalnih progarama prevencije karcinoma - dojke, pluća, debeloga crijeva i vrata maternice. Jer, kako kaže dopredsjednik osječke Lige protiv raka prof.dr. Rudika Gmajnić, kada kažemo rak, moramo misliti na mnogo toga - na prevenciju, rano otkrivanje koje nam pruža mogućnost dobrog izliječenja, liječenja, rehabilitacije oboljeloga, ali i njegove obitelji i bližnjih. Rak je bolest koja razara ne samo bolesnika nego i društvo, i stoga je rad Lige u suradnji s ostalim Udrugama koje okupljaju oboljele, nužan kako bi se broj kojima je potrebna pomoć u budućnosti smanjio.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.