Hrvatski radio

Radio Osijek

50 novooboljelih od koronavirusa u Osječko-baranjskoj županiji

11.07.2020.

11:47

Autor: Radio Osijek / KI

foto OBŽ: dr. Tomislav Dijanić

foto OBŽ: dr. Tomislav Dijanić

Foto: - / -

Na području Osječko-baranjske županije u protekla 24 sata evidentirano je čak 50 novozaraženih osoba, 42 su osobe iz Đakova, a od toga broja 37 su časne sestre iz samostana .

Na području Osječko-baranjske županije utvrđen je do sada najveći broj oboljelih u jednom danu od početka krize s koronavirusom u proteklih 6 mjeseci. U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ obrađeno je ukupno 174 uzorka, 50 je bilo pozitivnoh od čega su 42 osobe iz Đakova, četiri iz Osijeka te po jedne osobe iz Belog Manastira, Belišća, Tenja i Višnjevca.

Tim povodom danas, 11. srpnja 2020. godine, održana je sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije na kojoj je razmatrana aktualna situacija, osobito u Đakovu koje je najveće žarište koronavirusa na području županije. Naime, na širem području grada pozitivna na koronavirus je 241 osoba, s tim da 134 oboljelih su časne sestre koje žive u samostanu, reao je načelnik Stožera Goran Ivanović: "Želim pojasniti da časne sestre ne prenose zarazu na druge građane. One su već mjesec dana u vlastitoj karanteni i samoizolaciji te molim da ih se ne stigmatizira. Isto tako naglašavam da se broj testiranja na području Osječko-baranjske županije ne smanjuje, a odvija se po procjenama epidemiologa i po uputama liječnika. Ponovno naglašavam i pozivam sve građane da se pridržavaju propisanih mjera jer je to jedini način zaustavljanja širenja oboljenja", rekao je Ivanović.

Epidemiolog zadužen za područje Đakova Tomislav Dijanić rekao je da su sve nadležne službe reagirale odmah po pojavi koronavirusa na području Đakova te su svi podaci o kretanju oboljenja poznati i evidentirani, pa se poduzimaju i potrebne mjere: "Od 42 pozitivne osobe na području Đakova 5 su civili, a ostalo su setre iz samostana. Napominjem da su one cijelo vrijeme u samostanu, od prve za koju se doznalo da je pozitivna na virus. One ne izlaze van i do sada nismo imali prijenos na civile, a i današnjih 5 zaraženih s područja Đakova nemaju veze s njima. U samostanu je ukupno 185 sestara i sve su obrađene, a do sada ih je zaraženo 130", rekao je Dijanić.

Ravnatelj osječkog KBC-a dr. Željko Zubčić rekao je da je trenutačno hospitalizirano 27 pacijenata, a dva su na respiratoru, dok je stanje još dva pacijenta srednje teško i priključeni su na kisik. 

Samoizolacija je jučer određena za 44 kontakt osoba oboljelih, a pod tom mjerom je ukupno 762 osobe. Policija je obavila 46 provjera osoba u samoizolaciji i nije utvrdila ni jedno kršenje te mjere.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.