Hrvatski radio

Radio Osijek

50 novozaraženih u četiri slavonske županije, jedna osoba preminula

12.10.2020.

16:44

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Radio Osijek/Igor Toman

Foto: HRT/Radio Osijek/Igor Toman

Foto: - / -

Jedna je osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije preminula. U toj županiji 17 je novooboljelih. U Osječko-baranjskoj županiji evidentirano je 14 novih osoba zaraženih koronavirusom, u Brodsko-posavskoj 11, a u Virovitičko-podravskoj osam. U Požeško-slavonskoj županiji nema novih slučajeva.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata jedna je osoba preminula od posljedica COVID-a19. 17 je novih slučajeva zaraze, što je pokazala analiza 28 uzoraka. Četiri novozaražene osobe su iz Vinkovaca, dvije iz Tompojevaca, po jedna iz Ćelija, Andrijaševaca, Novih Mikanovaca, Vođinaca, Županje, Bošnjaka, Bokšića, Vukovara i iz Berka. Te dvije s boravkom izvan Vukovarsko-srijemske županije.
Na bolničkom je liječenju 21 osoba, 142 su na kućnom liječenju i u izolaciji. Među zaraženima je 18 radnika iz sustava zdravstva (4 liječnika, 11 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji na području županije je 918 osoba, među kojima su 43 djelatnika iz sustava zdravstva – tri liječnika, 30 medicinskih sestara/tehničara, 6 drugih zdravstvenih radnika i 4 nezdravstvena radnika.
Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 1090, od kojih je 908 osoba izliječeno, a ukupno je 19 preminulih osoba.
Od danas, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije, COVID-19 ambulanta Doma zdravlja Vinkovci raditi će svaki dan u tjednu (od ponedjeljka do nedjelje) od 7,00 do 15,00 sati.

U laboratoriju za mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek u posljednja 24 sata testirano je 256 uzoraka, od kojih je za područje Osječko-baranjske županije 14 bilo pozitivno na koronavirus. Tri novopozitivne osobe imaju boravište na području Grada Osijeka, po dvije na području općina Čepin i Đurđenovac, a po jedna novopozitivna osoba živi na području gradova Đakovo, Belišće i Našice te općina Čeminac, Semeljci, Viškovci i Feričanci – priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.
Na liječenju u osječkom KBC-u je 29 pacijenata oboljelih od COVID-19, od kojih su četiri na respiratoru.
Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 146 novih kontakata oboljelih osoba, pa se na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi ukupno 1.107 osoba.
Policija je tijekom vikenda obavila 223 provjere osoba u samoizolaciji. Svi su zatečeni na prijavljenoj adresi te nije bilo kršenja te mjere.
Na danas održanoj sjednici Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije rečeno je kako je od početka epidemije na području županije pozitivan nalaz na koronavirus utvrđen za 1.243 osobe, s tim da su 1.022 osobe izliječene. "Povodom jednog novinskog napisa o dnevnom kapacitetu testiranja na koronavirus u Osijeku, Stožer priopćava da se u posljednje vrijeme dnevno provodi oko 300 testiranja, često i više, što se vidi i iz svakodnevnih izvješća Stožera, te da maksimalni kapacitet iznosi približno 600 testova dnevno, i to oko 450 u KBC-u Osijek i oko 150 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ", stoji u priopćenju.

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježeno je jedanaest novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Devet je iz Slavonskog Broda te po jedna iz općine Garčin i općine Cernik. "Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 684, dok je broj aktivnih slučajeva 35 (7 više nego prethodni dan). Hospitalizirano je 9 osoba (2 osobe više nego prethodni dan) od čega je jedna hospitalizirana osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 279 osoba (1 osoba više nego prethodni dan)", stoji u izvješću županijskog stožera.

 

Među 80 testiranih uzoraka, od subote i nedjelje, osam je novopozitivnih na virus SARS-CoV-2, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Četvero novozaraženih je starije, dvoje srednje životne dobi, dok je dvoje djece. Troje ih dolazi iz samoizolacije i zaraženi su od svojih kontakata, troje je korona virus dobilo na svadbenim svečanostima. Svi imaju blage simptome bolesti COVID-19.  U samoizolaciji je trenutno 210 osoba. U Općoj bolnici Virovitica je osam COVID-19 pacijenta. S područja Virovitičko-podravske županije u KBC-u Osijek je dvoje pacijenata. Jedna se nalazi na Klinici za infektologiju na kisiku, a druga je u respiracijskom centru, na respiratoru. Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije 317 osoba zarazilo se koronavirusom. 65 slučajeva je trenutno aktivno, 243 osoba se oporavilo, dok je pet žena i četvero muškaraca preminulo.

"U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 60 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 49 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 308 osoba, a ukupno je testirano 10169 osoba. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba", izvijestio je županijski stožer civilne zaštite.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.