Hrvatski radio

Radio Osijek

14:06 / 29.04.2022.

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

506 milijuna eura za ulaganja u industrijsku tranziciju od čega 200 za Panonsku Hrvatsku

Konferencija o industrijskoj tranziciji hrvatskih regija na FAZOS-u

Konferencija o industrijskoj tranziciji hrvatskih regija na FAZOS-u

Foto: Radio Osijek / KI / HRT

Za ulaganja u zelenu digitalnu tranziciju gospodarstva na raspolaganju je čak 506 milijuna eura iz EU fondova, od čega je za Panonsku Hrvatsku predviđeno 200 milijuna - rečeno je na konferenciji o industrijskoj tranziciji Jadranske, Sjeverne i Panonske Hrvatska održanoj na Fakultetu Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Za ulaganja u zelenu digitalnu tranziciju gospodarstva do 2027. godine na raspolaganju je 506 milijuna eura iz EU fondova, a kako je istaknula ministrica Nataša Tramišak, od tog je iznosa za Panonsku Hrvatsku predviđeno 200 milijuna eura za koje će, kada pozivi budu raspisani, sve biti spremno: "Još je u prosincu 2020. započeo proces industrijske tranzicije NUTS 2 regija, u koji su uključene Jadranska, Sjeverna i Panonska Hrvatska. Te regije su znatno ispod prosjeka razvijenosti EU te imaju potencijal za jačanje konkurentnosti koristeći šanse koje nude globalni trendovi za oživljavanje gospodarskog rasta i povećanja produktivnosti. U završetku smo procesa odobrenja operativnih programa, čiji su sastavni dio za razdoblje 2021. - 2027. upravo planovi industrijske tranzicije hrvatskih regija", rekla je Tramišak i dodala kako se radi o prilici koju vide u pametnoj specijalizaciji gospodarstva, u kreiranju novih inovativnih proizvoda, usluga, umrežavanju gospodarstvenika i poduzetnika, pomoći start-upovima i daljnjem usavršavanju poduzetnika kroz stjecanje novih znanja i vještina: "Panonska Hrvatska ima priliku za povlačenje 200 milijuna eura upravo kroz specifično ciljane pozive, a sektori u koje će se u Panonskoj Hrvatskoj ulagati su ponajprije prehrambena industrija i poljoprivreda, informacijsko-komunikacijske tehnologije, drvna i metalurška industrija te kontinentalni turizam. Sve su to glavne gospodarske grane prepoznate u regionalnim lancima vrijednosti, a očekujemo i nekakav miks između samih poduzetnika u kreiranju njihovih strateških partnerstava", rekla je Tramišak i napomenula kako očekuje da kroz iduće razdoblje postanu vidljivi značajniji pomaci u gospodarskom razvoju i jačanju gospodarstva Panonske Hrvatske.


Dekan FAZOS-a Krunoslav Zmaić dodao kako Fakultet razvojem studijskoga programa Digitalna poljoprivreda također pridonosi razvoju budućih poduzetnika: "Fakultet agrobiotehničkih znanosti doprinosi samoj toj industrijskoj tranziciji s obzirom na to da smo na putu razvoja digitalne transformacije u smislu razvoja i studijskoga programa Digitalna poljoprivreda".


Zamjenik Osječko-baranjskog župana Josip Miletić rekao je kako je uvjeren da se s novim procedurama uspjelo bolje aktivirati poduzetnike te da se može kvalitetnije planirati da bi u ovom programskom razdoblju povukli što je moguće veća sredstva za intenzivniji razvoj gospodarstva na istoku Hrvatske.


Zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin najavio je da će Ova će ulaganja pratiti i Grad Osijek: "Tako je već od početka godine za izgradnju svih gospodarsko-poslovnih objekata Grad ukinuo plaćanje komunalnog doprinosa što smatramo izuzetno važnim kad govorimo o nekim većim ulaganjima. To su milijunski iznosi koji će poduzetnici tako uštedjeti odnosno koje neće morati izdvojiti. Već tijekom sljedećeg tjedna bit će objavljen natječaj za izgradnju središnje zgrade u IT parku površine gotovo 5.000 četvornih metara, koja je izuzetno značajna za daljnji razvoj IT scene u gradu Osijeku", rekao je Vulin i najavio objavu javnog poziva za podnošenje prijava za dodjelu bespovratnih sredstava gospodarstvenicima u iznosu od 4,5 milijuna kuna koji će biti dostupni poduzetnicima za razvoj i unaprjeđenje poslovanja s područja Osijeka.

Tramišak, Zmaić, Miletić, Vulin