Hrvatski radio

Radio Osijek

54. Đakovački vezovi održat će se od 29. lipnja do 5. srpnja

12.06.2020.

14:49

Autor: Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

foto Radio Osijek / KI

Foto: - / -

Ovogodišnji Đakovački vezovi održat će se u skraćenom formatu, a umjesto dva tjedna održat će od 29. lipnja do 5. srpnja i organizirat će se tako da će događanja biti raširena po gradu uz programe prilagođene aktualnoj situaciji.

Na 54. Đakovačkim vezovima očekuje se nastup 30 do 40 KUD-ova, a najvjerojatnije neće doći gosti iz inozemstva - rečeno je na konferenciji za novinare. Kako je istaknuo gradonačelnik Marin Mandarić, glavne manifestacije poput Svečane povorke, Đakovačkih rezova, koncerata i izložbi će se održati, a Mali vezovi će vjerojatno biti organizirani istodobno sa Svečanom povorkom svih sudionika: "Svečano otvaranje Đakovačkih vezova bit će u petak 3. srpnja navečer, a program "Slavonijo zemljo plemenita" te "Izbor za najbolje nošeno narodno ruho" bit će održani u drugom terminu i na drugoj lokaciji. Bit će to subota na pozornici ispred đakovačke katedrale, a lokaciju i term smo promijenili budući da taj dio programa okupi velik broj ljudi pa ćemo ga održi na većem prostoru. U nedjelju će biti održana tradicionalna Svečana povorka, na kojoj će biti folklorne skupine s područja Đakovštine, Slavonije i Baranje, a očekuju se i skupine iz ostatka Hrvatske", rekao je Mandarić.

Direktorica Turističke zajednice Đakova Marija Burek dodala je kako bez obzira na skraćeni oblik 54. Đakovačkih vezova, zanimanje za manifestaciju ne jenjava, poduzimaju sve da se održi i glazbeni program u Vezovskom šatoru te gastroponuda, a konačan programa poslat će u Zavoda za javno zdravstvo i čekati odobrenje: "Do kraja idućeg tjedna trebale bi biti propisane mjere za održavanje folklornih proba te će tada biti jasnije koje će se još skupine pridružiti manifestaciji. Mali vezovi će se ove godine održati unutar Svečane povorke, a o tome hoće li sudjelovati u povorci odlučit će članovi KUD-ova pojedinačno. Istoga dana navečer bit će zatvaranje Vezova uz nastup KUD-a Tena povodom 35 godina djelovanja kulturno-umjetničkog društva", rekla je Marija Burek i dodala kako će se konačna inačica glazbenog programa u Vezovskom šatoru te gastroponuda poslati Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo: "Očekujemo kako će naš prijedlog dobiti zeleno svjetlo, a ujedno pozivam sve posjetitelje, sudionike, građane i ostale da se pridržavaju svih propisanih mjera", rekla je Burek.

Zamjenik gradonačelnika Robert Francem dodao je kako će, bez obzira na skraćeni format, ovogodišnji Vezovi također biti bogati izložbama, a održat će se i 11. Đakovački rezovi. U nedjelju navečer bit će održano zatvaranje Vezova uz nastup KUD-a Tena povodom 35 godina djelovanja kulturno-umjetničkog društva.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.