Hrvatski radio

Radio Osijek

54. Vinkovačke jeseni: "Tri nam drage riječi..."

22.08.2019.

11:27

Autor: Radio Osijek/HINA

fotografija HRT

fotografija HRT

Foto: - / -

Ovogodišnje 54. Vinkovačke jeseni održat će se od 13. do 22. rujna, a u desetodnevnom programu nastupit će oko 8000 sudionika, najavio je vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora Ivan Bosančić.

"Pozivam sve koji vole tradicijsku kulturu da tih dana dođu u Vinkovce i svjedoče bogatstvu hrvatskoga folklornoga naslijeđa", rekao je Bosančić  na konferenciji za novinare. Izrazio je očekivanja da će ovogodišnja manifestacija biti najposjećenija do sada, te zadovoljstvo što joj je pokroviteljica predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.
Tajnik Organizacijskog odbora Stjepan Đurković rekao je da Vinkovačke jeseni i ove godine otvaraju Folklorne večeri, a od 13. do 18. rujna na toj će priredbi nastupiti više od 50 KUD-ova s područja Vukovarsko-srijemske županije pri čemu njihove nastupe prati stručni žiri i odabire deset najboljih.
Dječje vinkovačke jeseni održat će se 14. i 15. rujna, a u svečanom mimohodu prodefilirat će preko 60 dječjih folklornih skupina s oko 2500 najmlađih njegovatelja tradicijske kulture.
Svečano otvorenje 54. Vinkovačkih jeseni održat će se 20. rujna pod geslom Tri nam drage riječi (Slavonija, Baranja i Srijem), a u programu otvorenja sudjelovat će niz profesionalnih i amaterskih glumaca kao i članova folklornih skupina, KUD-ova i tamburaških sastava. Državna smotra izvornog hrvatskog folklora s nastupom 30 KUD-ova iz cijele Hrvatske održat će se 21. i 22. rujna. Najspektakularnija priredba uslijediti će posljednjega dana Vinkovačkih jeseni kada će ulicama grada u svečanom mimohodu sudionika i reviji konjskih zaprega proći i predstaviti se 75 KUD-ova i folklornih skupina iz zemlje i dijaspore, 30 konjskih zaprega i oko 50 jahača, odnosno gotovo 4500 sudionika mimohoda.
Predviđeno je i niz drugih priredbi i zabavnih programa od Urbanih jeseni, namijenjenih mlađoj populaciji, preko koncerata, Željka Bebeka, Tomislava Bralića i klape Intrade, Massima, Dražena Zečića, Jelene Rozge, Maje Šuput, Ivana Zaka i brojnih tamburaških sastava.
Takđer će se predstaviti proizvođači tradicijskih gastronomskih i drugih proizvoda, obrtnici, rukotvorci i vinari.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.