Hrvatski radio

Radio Osijek

55. obljetnica Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku

28.10.2015.

13:33

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Poljoprivredni je fakultet najstarija sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku na kojoj danas studira 1600 studenata, predaje 105 profesora i godišnje se realizira 85 projekata. Vodeća je to istraživačka i nastavna ustanova u području biotehničkih znanosti u regiji.

 

Dvadeset godina podstanarstva u zgradi osječkog Rektorata u Tvrđi te na nekoliko drugih fakulteta, nakon što im je u Domovinskom ratu devastirana zgrada na Tenjskoj cesti nisu umanjile volju i želju djelatnika Poljoprivrednog fakulteta da u obrazovnom i znanstvenom smislu pokušaju učiniti još više. Da su uspjeli potvrđuju brojke, ponosno ističe dekan Vlado Guberac: Ovjde studira 1600 studenata, uključujući i doktorske studije. Počeli smo korisititi Bolonjski sustav prije deset godina, utemeljili nove strudije, pokrivamo sve grane poljoprivredne proizvodnje koje do prije deset prije nismo imali i time se ponosimo. Ponosni smo na vlastiti kadar, naše Vijeće ima 105 profesora i to je zaista jedna snaga...ne računajući zgradu u koju smo uselili prije četiri godine, no ona je svakako doprinijela tome, uz sve silne laboratorije i opremu koju smo kupili. Snaga ljudi ogleda se i u 85 projekata na godišnjoj razini, od kojih su 24 međunarodna, a 47 projekata ostvaruju u suradnji s gospodarskim sektorom.
Riječi hvale upućuje i rektor Željko Turkalj: Poljoprivredni fakultet u Osijeku je stožer ne samo po godinama i veličini, nego zasigurno i prema onome što je posebno zanimljivo i značajno za istočni dio Hrvatske, a to je poljoprivreda i proizvodnja hrane i mislim da su u tome postignuli odlične rezultate dosada. A osječki gradonaželnik Ivan Vrkić kaže: Bez ovakve jedne znanstvene i obrazovne institucije ne bismo mogli očekivati razvoj ovog našeg prostora. Zato njima zahvalnost za ustrajnost, za sve rezultate i ono što su napravili.
Naravno, uz pomoć studenata jer brojka od 1600 upisanih ulijeva nadu da će poljoprivreda u bliskoj budućnosti doista i dobiti mjesto koje joj prirodno na istoku Slavonije i pripada. Ruralni dio Hrvatske je dosta rijetko naseljen mladima, koji napuštaju poljoprivredu i odlaze u gradove. Mi kroz nekakve ideje i inovacije o kojima učimo na ovom fakultetu želimo doprinijeti da kad diplomiramo budemo stručnjaci i svi zajedno kao kolektiv radimo za boljitak agrara, smatra student 5. godine Agroekonomike na Poljoprivrednom fakultetu i predsjednik Sveučilišnog studentskog zbora Dalibor Tufeković.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.