Hrvatski radio

Radio Osijek

56. Vinkovačke jeseni spremne na sve okolnosti

22.01.2021.

10:22

Autor: Radio Osijek/TM

56. Vinkovačke jeseni spremne na sve okolnosti

56. Vinkovačke jeseni spremne na sve okolnosti

Foto: - / -

56. Vinkovačkih jeseni trebale bi se održati od 10. do 19. rujna, najavljeno je na konferenciji za novinare Organizacijskog odbora te manifestacije. Bit će otvorene glazbeno-scenskom priredbom uz tematski stih „Ide dika, kapu najerio…“.

"Manifestacija koja je postala jedna od najvećih događanja tradicijske kulture davno je prešla i granice naše zemlje, prošle godine održana je u posebnim okolnostima zbog pandemije, a ove godine biti će spremna na sve okolnosti", uvjereni su organizatori. Planirana su brojna događanja kao što su Folklorne večeri od 10. do 15. rujna, zatim su 11. i 12. rujna na programu Dječje vinkovačke jeseni, Svečanost otvorenja je 17. rujna, Državna smotra izvornog hrvatskog folklora 18. i 19. rujna, a ona najznačajnija priredba odnosno Svečani mimohod sudionika i konjskih zapreka na rasporedu je u nedjelju 19. rujna. Tu su još i popratna događanja kao što je Vinski grad, Slavonski sokak, te različiti zabavni programi i gastronomska ponuda.
Svečano otvorenje 56. Vinkovačkih jeseni održati će se, kako je naveo autor Marko Sabljaković, glazbeno-scenskom priredbom uz tematski stih „Ide dika, kapu najerio…“, koji donosi prikaz negdašnjeg života s početka 20-ih godina prošlog stoljeća. “Scenarij je posvećen odjevnom predmetu svakoga Šokca, njegovoj kapi, povezujući radnju i lica s njezinom životnom značajnošću. Niz događaja poput vinkovačkoga crkvenog goda na dan sv. Ivana Nepomuka, prikaz ophoda otočkih kraljica, odnosno kraljičara, polaganje kamena temeljca za izgradnju Hrvatskoga doma u Vinkovcima, a potom i pučka svečanost povodom njegova svečanoga otvorenja 2. rujna 1923. godine kad je vinkovačkim ulicama održan kako ga tada nazvaše Cvjetni korzo, bit će prožeti u zaokruženoj sadržajnoj cjelini scenarija protkanoj tradicijskim karakteristikama slavonskoga podneblja. Akteri su zbivanja mnoga lica, a posebnu će pažnju zaokupiti mlada gospojica, učiteljica, tek došljakinja u Vinkovcima, ali i povratak 30-godišnjega šumara-lugara u rodni mu grad. Posebnost je ispreplitanje radnje neočekivanom im sudbinom. Događaje prati mnoštvo folklornih i glazbenih elemenata kao i ruho narodno u službi obilježja baštine predaka nam”, rekao je Sabljaković predstavljajući scenarij. Tema večeri otvorenja, naglasio je, stih je istoimena tzv. starovinskog svatovca zabilježena u Starim Mikanovcima, koji se izvodio do 1950-tih godina. Godine 2010. zapisan je i tonski prilagođen prema usmenome kazivanju i pjevanju jedne mještanke.

Gradonačelnik Ivan Bosančić zahvalio je svima koji su doprinijeli da prošlogodišnje, 55. Vinkovačke jeseni budu organizirane na najbolji mogući način i uz pomoć tehnologije, ali i dobrih ideja organizatora, stignu u sve krajeve Hrvatske. Vinkovačke su jeseni prošle godine održane u specifičnim okolnostima, ali su unatoč svemu, kako je rekao, bile uspješne. “Bez obzira što su održane u nešto kraćem obliku i uz nužno pridržavanje svih epidemiloških mjera, prošle Jeseni ponovno su pokazale da su najveća manifestacija u Hrvatskoj. Ova naša najznačajnija i najpoznatija manifestacija, koja je prerasla u jedan od najvećih događaja tradicijske kulture u Europi ide dalje, stoga sam siguran kako će 56. Vinkovačke jeseni biti spektakl koji će zadovoljiti ukuse svih onih koji će tih dana boraviti u Vinkovcima. Ponovno ćemo pokazati onu našu gostoljubivost i veliko srce vinkovačko, a na ponos i radost svih Vinkovčana i Vinkovčanki koji vole Vinkovačke jeseni, koji drže do tradicije i bez kojih Jeseni ne bi bile ono što su danas”, poručio je gradonačelnik.

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.