Hrvatski radio

Radio Osijek

6. Dani slovačke kulture u Osijeku

06.10.2022.

18:58

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

6. Dani slovačke kulture u Osijeku

6. Dani slovačke kulture u Osijeku

Foto: Krunoslav Inhof / HRT Radio Osijek

Matica slovačka Osijek obilježila je u četvrtak 6. Dane slovačke kulture, a proslavili su i 30. obljetnicu saveza Slovaka. Govorilo se o dolasku Slovaka na područje Hrvatske, o školstvu te o djelovanju Matice slovačke i Saveza Slovaka.

Galerija
6. Dani slovačke kulture u Osijeku, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek
6. Dani slovačke kulture u Osijeku, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek6. Dani slovačke kulture u Osijeku, Foto: Krunoslav Inhof/HRT Radio Osijek

Manifestacija "Dani slovačke kulture" iznimno je važna za slovačku zajednicu u Osječko-baranjskoj županiji gdje ih, prema posljednjem popisu stanovništva, živi oko 5.000. U lipnju ove godine održan je prvi dio "Dana Slovačke kulture" kada su na Trgu Ante Starčevića bili izloženi štandovi s rukotvorinama i hranom, a prikazane su nošnje, folklor i plesovi. U drugom dijelu obilježavanja više su se usmjerili na znanstveni dio, istaknuo je predsjednik Matice slovačke Osijek Andrija Kuric koji je govorio o temi "Slovačka, moja druga domovina": "Najveći broj Slovaka u ove je krajeve došao tijekom 19. stoljeća kada ih je biskup Strossmayer pozvao da krče šume i da rade. Prvo su došli u Ledenik, a osnovana su i mnoga sela poput Markovca, Jurjevca, Jelisavca, Josipovca, Zokovog Gaja. Tada je bilo oko 20.000 Slovaka, no asimilacijom i prihvaćanjem ove kulture i Hrvatske kao domovine broj se smanjivao. I moje se dvije kćeri pišu kao Hrvatice, a jedna kao Slovakinja. Kulturnu tradiciju Slovaka održavamo svojim Savezom kao krovnom organizacijom, imamo 15 Matica u kojima se družimo i 16 škola u kojima se njeguje slovački jezik. Imamo 400 učenika koji pogađaju te programe. Na kraju bih dodao da smo izdali više od 100 knjiga od 2002. godine, a do tada niti jednu. Do kraja godine izdat ćemo knjigu o poznatim Slovacima u Hrvatskoj", rekao je Kuric i dodao su među njima glumica Vera Zima, bivši nogometaš Ivica Grnja i doktor Kristek koji imaju slovačke korijene.

6. Dani slovačke kulture u Osijeku - Andrija Kuric

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.