Hrvatski radio

Radio Osijek

6. Nacionalni CB kup za djecu i mlade

25.08.2022.

13:04

Autor: HRT Radio Osijek

CB Nacionalni kup Osijek

CB Nacionalni kup Osijek

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

U organizaciji Hrvatskog saveza CB radioklubova u suradnji s CB radioklubom Lega, Osijek i Hrvatskom zajednicom tehničke kulture na sportskom aerodromu Osijek-Čepin održava se tijekom ovog tjedna 6. Nacionalni CB kup za djecu i mlade. Cilj ovog natjecanja je pokazati znanje iz područja CB radiokomunikacije  i demonstrirati timski rad, a što čini vještine primjenjive u kriznim situacijama.


Na taj način stvara se baza budućih cebeaša koje će promovirati tehničke znanosti te razviti odgovornost prema zajednici kroz suradnju s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje (Centar 112) i civilnom zaštitom.  Na natjecanju timovi postavljaju cjelokupnu konfiguraciju centra veze i uspostavljanja komunikacije veze s ciljem pomoći pri spašavanju ljudi, obavještavanja hitne pomoći, vatrogasca, prateće službe 112, u slučaju raznih nezgoda. Konfiguracija obuhvaća uspostavu „centra veze“ s ciljem podizanja baznog kampa- šator centar veze, antenski aluminijski stup s antenom, sidrenje stupa, baterijsko napajanje i startanje agregata.


Posebnost ovog kupa je i činjenica da su natjecatelji učenici i učenica osnovnih škola i iz svih dijelova Republike Hrvatske: Osječko-baranjske, Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Ličko-senjske, Krapinsko-zagorske, Zadarske, Splitsko-dalmatinske te Primorsko-goranske županije, a koji su tijekom godine obučeni kroz program HSCB-a „Radionice za mlade CB operatere i izvanškolske radionice komunikacije i orijentacije za djecu i mlade“.


Više o ovom zanimljivom natjecanju poslušajte u razgovoru s predsjednikom Hrvatskog saveza CB radioklubova Đukom Pelclom:


Predsjednik Hrvatskog saveza CB radio klubova Đuka Pelcl

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.