Hrvatski radio

Radio Osijek

60 pari "zengi" poslano u Ukrajinu, humanitarna akcija Kohorte se nastavlja

31.03.2022.

14:19

Autor: Radio Osijek / Krunoslav Inhof

Popularne "zenge" iz Borova

Popularne "zenge" iz Borova

Foto: Kohorta Osijek / Facebook

Šezdeset pari "zengi", vojničkih čizama tvrtke Borovo koje su postale jednim od simbola obrane Vukovara, već je našlo svoje vlasnike u Ukrajini. Osigurane su kroz akciju "Zenge za Ukrajinu" koju je početkom ožujka pokrenuo član Udruge građana "Kohorta Osijek" Zoran Varga.

Tijekom dva tjedna trajanja akcije prikupljeno je oko 32.000 kuna, a tvrtka Borovo je povećala rabat na kupovinu čizama kako bi moglo biti kupljeno 60 pari "zengi" - rekao je u programu Radio Osijeka Zoran Varga: "Humanitarna akcija završena je u vrlo kratkom roku. Kohorta je još jednom dokazala da je po pitanju humanitarnih potreba uvijek na raspolaganju i uvijek spremna pomoći. Prisjetimo se samo akcija poput čišćenja snijega onima u potrebi ili na stadionu, preko uređivanja pročelja našega grada, sve do pomaganja siromašnima, bolesnima, djeci s teškoćama i mnogih drugih akcija koje ne volimo medijski eksponirati. Akcije su često su i na razini Hrvatske, a uz Vukovar pomagali smo poplavljenoj Gunji i potresom pogođenoj Banovini. Znamo da su i našoj djeci i obiteljima pomagali mnogi izvan Hrvatske, primajući ih i zbrinjavajući", rekao je član Kohorte i pripadnik 3. Gardijske brigade Zoran Varga i dodao: "Slanjem "zengi" u Ukrajinu završen je samo prvi dio naše akcije, a u drugom dijelu, osim novca, u suradnji s osječkim Crvenim križem prikupljat će se prijeko potrebne medicinske potrepštine za Ukrajinu ali i za izbjeglice u Osijeku: "Prikupljamo prve pomoći ranjenima, bolesnima i svima kojima je pomoć neophodna u Ukrajini. To su zavoji za zaustavljanje krvarenja, izraelski zavoj, povezi za zaustavljanje krvarenja, osnovne kutije prve pomoći, alkoholni dezinficijensi, kirurški šavovi, škare, deke za utopljavanje, hemostatske spužve, gelovi, elastični zavoji, sterilni tupferi, gel za održavanje dišnog puta, sonde, šprice, igle, braunile, daske za imobilizaciju, analgetici i antipiretici. Kao pomoć izbjeglicama u našoj županiji u suradnji s Crvenim križem Osijek prikupljamo brašno, ulje, rižu, šećer, kuhinjsku sol, tjesteninu, juhu u vrećici, riblje konzervu, mesne konzerve, marmelade, hranu za bebe, kašice i žitne kašice/pahuljice za djecu. Od higijenskih potrepština može se donirati sapun za ruke, gel za tuširanje, šampon za kosu, pasta za zube, četkica za zube, jednokratni brijač, higijenski ulošci, pelene za djecu, krema za djecu, šampon za djecu, dječja pasta za zube, dječja četkica za zube i higijenske vlažne maramice za djecu. Od odjeće i obuće primamo proljetnu i ljetnu odjeću i obuću, donje rublje, čarape, papuče. Dobro su došle i ostale stvari poput školskih torbi i pribora, dječje opreme..."


Akcija se provodi na saznanjima o potrebama u Ukrajini, suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Osijek, a u dogovoru s izbjeglicama iz Ukrajine te u skladu s njihovim potrebama. Novčane uplate moguće su na račun:


Udruga građana "Kohorta Osijek"

IBAN: HR5724840081101638217

SWIFT: RZBHHR2X

RAIFFEISENBANK AUSTRIA

Opis plaćanja: POMOĆ UKRAJINI

Zoran Varga

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.