Hrvatski radio

Radio Osijek

68. Svjetsko prvenstvo u ribolovu udicom na plovak

07.09.2022.

14:15

Autor: Radio Osijek

Svjetsko prvenstvo u ribolovu na Staroj Dravi

Svjetsko prvenstvo u ribolovu na Staroj Dravi

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Na Staroj Dravi u Bilju i Topoljskom Dunavcu u Općini Draž održava se 68. Svjetsko prvenstvo u ribolovu udicom na plovak. Ekipe treniraju od ponedjeljka, sutra je svečano otvorenje prvenstva na Trgu Ante Starčevića u Osijeku, a u subotu i nedjelju su natjecanja, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare.


Svjetsko prvenstvo u ribolovu

Svjetsko prvenstvo u ribolovu

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Svjetsko prvenstvo prošle je godine odgodila korona, a ova je iznimno sušna pa je malo vode u Staroj Dravi. Zato se dio natjecanja odvija i na Topoljskom Dunavcu, kaže izvršni direktor Svjetskog prvenstva Anđelko Martinčević. Nastupa oko 500 natjecatelja iz 33 zemlje, a među njima su i favoriti, reprezentacije Italije, Francuske, Njemačke, Engleske, Mađarske pa i Hrvatske kao domaćina. Od ponedjeljka do petka traju treninzi na kojima ekipe pokušavaju naći načine i tehnike kako uloviti što više ribe. Boduje se težina, 1 gram je 1 bod tako da nije važno ulovi li se puno ribe već ukupna težina, a za vrhunski rezultat svaki od natjecatelja trebao bi uloviti bar 6 do 7 kilograma ribe, kaže trener hrvatske reprezentacije Damir Škorić. U svakoj je ekipi pet natjecatelja koji će u subotu i nedjelju, nakon 2 sata pripreme i 10 minuta početnog hranjena, imati 4 sata za ribolov.


Svjetsko prvenstvo u ribolovu

Svjetsko prvenstvo u ribolovu

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Svjetsko ribolovno prvenstvo okupilo je najbolje ekipe sportskog ribolova koji prati i ribolovna industrija, jedna od pet najprofitabilnijih gospodarskih grana u svijetu, ističe Vladimir Sever, predsjednik Ribolovnog saveza Hrvatske. Vrhunska oprema, najbolji ribiči, promocija i dobit za turizam svakako su važni čimbenici zbog kojih bi prvenstvo trebalo imati veću potporu, prije svega Ministarstva turizma i sporta od kojih, kaže Sever, za ovo natjecanje nisu dobili "ni kune ni lipe".

Natjecanje je organizirala Zajednica športskih ribolovnih udruga Baranje, a bez Hrvatskih voda i Hrvatskih šuma, te potpore regionalne i lokalne samouprave, ovakvo natjecanje ne bi se moglo održati. Načelnik Općine Bilje Željko Cickaj iznimno je zadovoljan što se na Staroj Dravi ponovno održava svjetsko prvenstvo. Svi su smještajni kapaciteti popunjeni, gastonomska je ponuda na vrhuncu, a nadamo se da će neki od brojnih ribiča i njihovih navijača ponovno posjetiti Baranju.

Poželimo ribičima dobar ulov, a kakav će biti provjerite u subotu i nedjelju na Staroj Dravi i Topoljskom Dunavcu, natjecanja počinju u 10 sati. Bistro!


Najavljeno 68. Svjetsko prvenstvo u ribolovu udicom na plovak

Svjetsko prvenstvo u ribolovu

Svjetsko prvenstvo u ribolovu

Foto: Radio Osijek / Radio Osijek

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.