Hrvatski radio

Radio Osijek

7. Nefrološki dani u Osijeku

06.05.2022.

21:16

Autor: HRT Radio Osijek

7. Nefrološki dani u Osijeku

7. Nefrološki dani u Osijeku

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

U Osijeku su se ponovno okupili najbolji domaći, ali i međunarodni stručnjaci u području nefrologije na 7. Osječkim nefrološkim danima. 

Povijest nadomjesnog bubrežnog liječenja u Osijeku je za hrvatske, ali i svjetske prilike gotovo pionirska. Urološki odjel osječke bolnice započeo je s hemodijalizom 1969., a od 1982. u osječkom KBC-u izvodi se i peritonejska dijaliza, vremenski sukladno rutini u zemlji i svijetu. Prve eksplantacije u Osijeku izvedene su 1989., a prva transplantacija bubrega izvedena 2007. podudara se s ulaskom Hrvatske u Eurotransplant program.


Ove godine na skupu se okupilo 175 sudionika iz cijelog svijeta, a dominirat će teme hemodijalize kao kroničnog bubrežnog zatajenja, akutno bubrežno zatajanje te glomerularnih bubrežnih bolesti. Tijekom tri dana bit će predstavljeni i novi načini liječenja odnosno napreci u ovome polju, a naglasak će biti i na prevenciji bubrežnih oboljenja odnosno na tzv. „tihim ubojicama” - hipertenziji, prekomjernoj debljini i šećernoj bolesti.


Više o 7. Nefrološkim danima u Osijeku poslušajte u razgovoru s prof.dr. Jerkom Barbićem, voditeljem Zavoda za nefrologiju KBC-a Osijek:


7. Nefrološki dani u Osijeku

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.