Hrvatski radio

Radio Osijek

70 godina Odjela za voćarstvo Poljoprivrednog instituta u Osijeku

14.12.2017.

12:02

Autor: Mirta Milas

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Moderno rasadničarstvo i voćarstvo traži nove snage, nova znanja i nove izazove, rekao je predstojnik Odjela Dominik Vuković .

"Prije 70 godina voćarstvo i rasadničarstvo bilo je u potpuno drukčijim okolnostima, nije bilo tržišnog natjecanja i prave konkurencije. Danas su to novi uvjeti koji traže nove snage, nove izazove i nova znanja. Prije je tržište bilo dosta zatvoreno i proizvodnja voća i sadnog materijala odvijala se na lokalnom tržištu bivše Jugoslavije, dok je danas tržište cijela Europa. Ponosimo se znanstveno-istraživačkim radom, uvođenjem novih sorata i podloga u proizvodnju, projektima koji se provode na našem Odjelu (četiri trenutačno aktivna) - to su naše glavne aktivnosti, uz proizvodnju sadnog i reprodukcijskog sadnog materijala za ostale rasadničare u Hrvatskoj. Trudimo se svih ovih 70 godina biti na usluzi našim voćarima. Cilj nam nastaviti s njima kvalitetnu suradnju i to ćemo u iduće dvije godine ostvariti kroz provedbu IPA prekograničnog projekta s Novim Sadom, gdje ćemo održavati radionice i dane otvorenih vrata (na koje su pozvani svi voćari i rasadničari kako bi se upoznali s novim trendovima u proizvodnji).

Stanje u slavonskom voćarstvu vrlo je teško: nalazimo se iza dvije mrazne godine, gdje su zabilježene velike štete od elementarnih nepogoda, a i situacija na tržištu nije bajna. Ove su godine proizvođači koji su imali kvalitetnu tehnologiju imali i dobre urode i mogli su prodati jabuku po relativno visokim cijenama, ali mislim da to neće biti dovoljno za izlazak iz krize u ovom sektoru. Tehnologija je sve suvremenija, sade se nove sorte i klonovi, novi je način uzgoja i to je put k razvoju. Na žalost nemamo dovoljno hladnjača i rashladnih kapaciteta. Tu bi se moglo i trebalo puno više učiniti kako proizvođači ne bi bili primorani prodavati robu odmah nakon berbe, nego je uskladištiti i plasirati na tržište u najboljem trenutku", rekao je predstojnik Odjela za voćarstvo s Poljoprivrednog instituta u Osijeku Dominik Vuković. Dodaje kako se u Hrvatskoj posljednjih osam godina bilježi pad u rasadničarskoj proizvodnji (izuzetak je prošla godina kad je došlo do povećanja proizvodnje) jer je na tržištu, zbog pomanjkanja zanimanja voćara došlo do zastoja u sadnji i nekih većih investicija. Hrvatska je rasadničarska proizvodnja razvijena, no još uvijek nije na razini koja prati suvremeni način proizvodnje voća. Hit kulture su lijeska, orah, trend je sadnje takvih višegodišnjih nasada. Vuković preporučuje proizvođačima da sadnji takvih nasada pristupe sustavno i profesionalno, jer će jedino na taj način moći biti rentabilni. 

Vuković je predstavio i projekt Cross tree ili "Razvoj novih tipova sadnog materijala za voćarstvo u usponu, baziran na lokalnim genetskim resursima i suvremenim tehnologijama", s čijom se provedbom počelo sredinom 2017. (15. srpnja). Tema je rasadničarstvo, a glavi partner osječkom Poljoprivrednom institutu je Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu i RRA SiB. Traje dvije i pol godine, vrijednosti je 500 000 eura, a u sklopu njega trebalo bi biti održano deset radionica, Dani otvorenih vrata PIO, sadnja demonstracijskih voćnjaka i rasadnika te savjetovanje svih proizvođača koji to žele.     

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.