Hrvatski radio

Radio Osijek

71 milijun kuna za Ugostiteljsko-turističku školu Osijek

26.06.2020.

12:36

Autor: RADIO OSIJEK/MINT

foto:HRT

foto:HRT

Foto: - / -

Potpisivanjem ugovora vrijednim 71 milijun kuna, Ugostiteljsko-turistička škola Osijek postala je jedan od šest regionalnih centara kompetentnosti u području turizma i ugostiteljstva .

Riječ je o potezu koji omogućuje povećanje kvalitete obrazovanja i stručnosti turističkog kadra naglasio je ravnatelj škole Blaško Menalo: „ Radili smo na tome dvije godine. Sredstva koja su planirana kroz projekt koristit će se za unaprjeđenje strukovnog obrazovanja gdje imamo mnogo prostora za napredak, od poboljšanja opreme do kvalitete obrazovnog kadra. Prvi zadatak bio nam je postići status centra kompetentnost na što smo iznimno ponosni s obzirom na našu 65-godišnju tradiciju, a kao cilj nastojat ćemo postignuti status kulinarske akademije, naglasio je Menalo.

Ministar turizma Gari Cappelli, nakon potpisivanja ugovora je rekao kako je projekt s 85 posto financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, a 15 posto iz Državnog proračuna: „Izrazito nam je drago što smo danas potpisali ugovor kao jednoj od ukupno dva centra kompetentnosti u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Projekt uspostave Regionalnih centara kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu vrlo je važan za osnaživanje kontinentalnog turizma kroz osiguravanje kvalitetnog stručnog turističkog i ugostiteljskog kadra s ovog podneblja i šire iz drugih dijelova Slavonije, Baranje, Srijema i ostatka Hrvatske koji će daljnjim razvojem kontinentalnog turizma imati priliku ostvariti svoju profesionalnu karijeru u našoj zemlji, predstavljajući i nudeći domaće proizvode i istinsku slavonsku dobrodošlicu“, zaključio je Cappelli.

Podsjećamo, za koncept regionalnih centara kompetentnosti osigurano je više od 500 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda te Europskog fonda za regionalni razvoj. U sektoru turizma i ugostiteljstva imenovano je šest regionalnih centara kompetentnosti, odnosno Srednja škola Zabok, Turističko-ugostiteljska škola Split, Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, Ugostiteljska škola Opatija, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula te Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik.

Regionalni centar kompetentnosti u Osijeku kroz redoviti sustav strukovnog obrazovanja razvijat će standard kvalifikacije i strukovni kurikulum za kvalifikaciju slastičar te izborni dio kurikuluma poduzetništvo/management/upravljanje selektivnih oblika turizma. Uz navedeno, razvijat će se također relevantni standardi i obrazovni programi u obrazovanju odraslih za kvalifikacije: slastičar specijalist, kuhar nutricionist, specijalist destinacije kontinentalnog turizma, konobar specijalist, pivski sommelier, kuhar jela hrvatske nacionalne kuhinje – kuhinja Slavonije i Baranje, priprematelj tradicionalnih slastica Hrvatske i tradicije u novom ruhu i voditelj turističkog gospodarstva. S obzirom na obuhvat kvalifikacija, regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Osijeku profilirat će se kao centar izvrsnosti koji će generirati najbolje kadrove u segmentu kontinentalnog turizma, s naglaskom na slastičarstvo, kao temeljno obrazovanje, ali i specijalizaciju, koja će postaviti ne samo Slavoniju, nego i cijelu Hrvatsku kao destinaciju u kojoj se njeguje slastičarska izvrsnost.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.