Hrvatski radio

Radio Osijek

73 eurozastupnika protiv referenduma o ćirilici

21.12.2013.

11:42

Autor: Radio Osijek/HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Skupina zastupnika u Europskome parlamentu uputila je Hrvatskoj otvoreno pismo u vezi s najavom referenduma o uporabi manjinskog jezika i pisma kojim će se, smatraju, kršiti prava nacionalnih manjina. Iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara odgovaraju: "Vodite računa o svojm manjinama".

Većina potpisnika otvorenog pisma članovi su socijaldemokratske grupacije (51), a potpisalo se i petero članova liberalne grupacije ALDA, osmero iz grupacije lijevih (europska ujedinjena ljevica i nordijska zelena ljevica, GUE/NGL), četvero iz stranaka grupacije Greens/EFA (europska zelena stranka i europski slobodni savez), jedan zastupnik zelenih te četvero članova konzervativne Europske pučke stranke.
Društva se cijeni po tome kako se ponašaju prema malima i slabima, a Hrvatska je dosad bila dobar primjer zemlje koja štiti manjine. Dijelom je zbog toga i postala 28 članica EU-a, stoji u pismu. Namjeru inicijatora referenduma da manjine imaju pravo na svoj jezik i pismo samo u gradovima i oćinama gdje čine većinu potpisnici pisma nazivaju apsurdnom i opasnom za Hrvatsku i EU.

Kamo sreće da se bore za dobrobit Hrvatske. Mi znamo da je to stvar Hrvatske, a ne Europske unije, odgorava predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i uzvraća kako će i oni početi skupljati potpise u Europskom parlamentu, ali tada će skupiti i više od deset posto koliko ih stoji iza ovog otvorenog pisma.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.