Hrvatski radio

Radio Osijek

75 godina Gradskog muzeja Vukovar – odlazak Ruže Marić u mirovinu

25.03.2023.

22:50

Autor: Radio Osijek/TM

75 godina Gradskog muzeja Vukovar

75 godina Gradskog muzeja Vukovar

Foto: Ministarstvo kulture i medija / -

Na prigodnoj svečanosti obilježena je 75. godišnjica Gradskog muzeja Vukovar što je popratila i multimedijalna izložba "Prvih 75 godina - Gradskog muzeja Vukovar, ljudi u službi čuvanja kulturne baštine Vukovara" koja prikazuje izdvojene fotografije i najznačajnije trenutke muzeja. Istodobno je to bila prilika za veliku zahvalu mnogih dugogodišnjoj ravnateljici muzeja Ružici Marić, koja uskoro odlazi u mirovinu.

Gradski muzej Vukovar ove godine obilježava 75 godina od otvaranja svog prvog stalnog postava 1948. godine u zgradi Diližansne pošte u baroknom središtu grada. Akt o utemeljenju donesen je 1946. godine donacijom dr. Antuna Bauera, a od tada je muzej prošao nekoliko značajnih razdoblja od kojih se izdvaja razdoblje ratnih razaranja i progonstva te povratak i obnova muzeja.

Današnja je svečanost bila prigoda za prisjećanje na te faze Gradskog muzeja, te, kako je istaknula ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, muzealaca i stručnjaka iz cijele Hrvatske koji su pomogli muzeju vratiti stari sjaj.

Galerija
75 godina Gradskog muzeja Vukovar, ministrica Nina Obuljen Koržinek, Foto: Ministarstvo kulture i medija/-
75 godina Gradskog muzeja Vukovar, Foto: Ministarstvo kulture i medija/-75 godina Gradskog muzeja Vukovar – odlazak Ruže Marić u mirovinu, Foto: Marija Vukasović Petrinović/Radio Osijek

„Ovaj muzej je simbol puno toga, a u prvom redu simbol je stradanja u Domovinskom ratu, ali i simbol vjere da se može vratiti život i obnoviti ono što je uništeno. Kolege muzealci, stručnjaci, Ruža Marić, ali i svi građani, koji su vjerovali da će se vratiti i kada su se vratili počeli se ovdje okupljati, doprinijeli su da muzej bude sjedište života, kulture i baštine i jedna od onih institucija koja Vukovar čini posebnim”, istaknula je Obuljen Koržinek. „Muzej je sve okupljao sa vjerom da ćemo, kada se vratimo, obnoviti muzej. To je na ponos svima koji su sudjelovali u obnovi, a obnova muzeja u Vukovaru i Iloku te izgradnja muzeja na Vučedolu najveći je poslijeratni projekt obnove kulturne baštine koji smo poduzeli”, rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek. Istaknula je i važnost povezivanja Gradskog muzeja Vukovar i Muzeja vučedolske kulture te naglasila kako se trude da djeca koja dolaze u Vukovar posjete oba muzeja i bolje shvate zašto su naši tadašnji neprijatelji toliko željeli sve uništiti i zatrijeti.

Dugogodišnja ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić istaknula je važnost muzeja u razvoju kulturnog života grada te dodala kako je ponosna na sve što se uspjelo ostvariti prethodnih godina.

75 godina Gradskog muzeja Vukovar – odlazak Ruže Marić u mirovinu

75 godina Gradskog muzeja Vukovar – odlazak Ruže Marić u mirovinu

Foto: Marija Vukasović Petrinović / Radio Osijek

„Ovo je velika godišnjica za Gradski muzej Vukovar koji je kroz svo to vrijeme, od svoga osnutka, prošao kroz nekoliko turbulentnih razdoblja. Tijekom ratnih razaranja bio je razrušen, zbirke su bile otuđene, a muzealci su bili rašireni diljem Lijepe naše u progonstvu. Ipak, sve je prebrodio, izdigao se i stasao u značajnu kulturnu instituciju koja se može mjeriti s muzejima diljem Europe, a to dokazuje i nagrada koju smo dobili 2016. godine”, podsjetila je Marić uvjerena kako je zajedništvo ključ rada i uspjeha.

U Gradskom je muzeju pohranjeno sve ono što Vukovar jest, ustvrdio je vukovarski gradonačenik Ivan Penava: „Trudimo se to dokazati i u praksi, pa tako svakom novom građaninu Vukovara, uz pozdrave i dobrodošlicu, poklanjamo i ulaznice za muzej, jer je tu satkana povijest grada u mjeri u kojoj je to moglo biti. Iako smo osiromašeni u pogledu povijesti prije osvajanja Turaka, sve ono poslije na vrhunskoj je razini. Ovaj muzej je duša Vukovara i svatko tko želi upoznati grad to može učiniti ovdje. Nakon što je bio razoren, uslijedio je povratak i obnova, a suradnjom svih razina vlasti došlo je do izgradnje reprezentativnog muzeja s modernim postavima. Danas smo se okupili da odamo priznanje dugom radu muzeja, ali i svim djelatnicima koji su uložili sebe u najtežim vremenima”, rekao je na obljetničkoj svečanosti vukovarski gradonačelnik. 

Svi su posebno pritom isticali ravnateljicu muzeja Ružu Marić, pa tako i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Franjo Orešković, koji joj je, u ime županije uputio riječi zahvale za predani rad te joj poželio sretno umirovljenje.

Ružica Marić u muzeju je provela 44 godine, od toga 30 na mjestu ravnateljice. Svojim predanim radom vodila je Muzej u najtežim trenutcima kada je nakon stradavanja i pada Vukovara djelovao u progonstvu. Sudjelovala je u povratu muzejske građe otuđene tijekom Domovinskoga rata i radila na projektu obnove Muzeja koji je ponovno otvorio svoja vrata 2013. godine. Za svoj rad primila je brojna odlikovanja i nagrade. Ministrica Obuljen Koržinek u objavi na Facebooku je istaknula kako su „s puno emocija ispratili u mirovinu dugogodišnju ravnateljicu Muzeja Ružu Marić koja je svojim radom, entuzijazmom, znanjem, energijom okupila i okupljala građane Vukovara, ali i stručnjake, muzealce, umjetnike.”

Marić imenovana savjetnicom za kulturu Grada Vukovara

U svom oproštajnom govoru, pred dupke punom dvoranom Paviljona II, Ruža Marić zahvalila je svojim prethodnicima, Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu kulture i medija, Vukovarsko-srijemskoj županiji, svom osnivaču Gradu Vukovaru te svima koji su bili sudionici na obnovi, čuvanju i prezentiranju kulturne baštine grada. Istaknula je sve važne trenutke u svojoj karijeri, od početka rada 1979. godine na mjestu kustosice, do ratnih zbivanja, progonstva, preuzimanja muzeja, povratka u grad te zatim uzdizanja i obnove. Brojni gosti uručili su joj zahvalnice i poklone, a gradonačelnik Penava uručio joj je Odluku o imenovanju na mjesto savjetnice za kulturu u Gradu Vukovaru.

„Čin umirovljenja Ružice Marić kraj je jednog dijela profesionalne karijere, a dalje nastavljamo zajedno pomagati generacijama koje dolaze. Ravnateljica je osoba koja na razini Hrvatske i Vukovara predstavlja instituciju, a svoj život utkala je u muzejske zgrade, prostor i ambijent te će biti teško nadoknaditi njezin odlazak u tom smislu”, rekao je Penava te izrazio zadovoljstvo budućom suradnjom s Ružicom Marić kako bi se Vukovar i dalje razvijao i postajao sve bogatije kulturno središte.


Vodstvo Gradskog muzeja Vukovar preuzima nova ravnateljica Ana Filipović.


75 godina Gradskog muzeja Vukovar – odlazak Ruže Marić u mirovinu

75 godina Gradskog muzeja Vukovar – odlazak Ruže Marić u mirovinu

Foto: HRV / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.