Hrvatski radio

Radio Osijek

75 godina rada Matice umirovljenika grada Osijeka

03.10.2021.

12:40

Autor: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: Stjepan Filipović

Foto: - / -

Svečanom sjednicom Skupštine Matica umirovljenika grada Osijeka obilježila je 75 godina osnutka i djelovanja. O dalekoj povijesti govorila je predsjednica, Marija Sužnjević .

"U ožujku 1946. godine Akcioni odbor umirovljenika koji su bili ugledne osobe u Zagrebu želio je osnovati udrugu penzionera i otvorili su Zemaljsku udrugu penzionera. Dana 24. lipnja 1946. po svim je gradovima počelo osnivanje ogranaka. Osijek je već 15. kolovoza imao svoju udrugu. Sada na području Osječko - baranjske županije imamo 24 udruge, a u Osijeku 14 udruga po gradskim četvrtima i mjesnim odborima. Na području županije ima 8500, a u Hrvatskoj od Iloka do Dubrovnika preko 20.000 članova", istaknula je predsjednica Matice, Marija Sužnjević. Izrazila je zadovoljstvo što Matica obilježava ovaj značajni jubilej, čija je povijest zapisana u tri knjige, ali je nezadovoljna što je Matica u gradu Osijeku imala 8.000 članova jer je tada bilo i tvornica, pa su se Osječani, odlaskom u mirovinu učlanici u Maticu. Ovaj jubilej dodatna je snaga za daljnji još bolji rad, naglasila je Sužnjević.

Marija Sužnjević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.