Hrvatski radio

Radio Osijek

75. godišnjica oslobođenja od fašističke okupacije

14.04.2020.

15:51

Autor: Radio Osijek//TM

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: - / -

Ove je godine zbog koronavirusa izostalo polaganje vijenaca uz spomenobilježje kod kosturnice u Perivoju kralja Tomislava. 75. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašističke okupacije obilježena je priopćenjima i objavom zamjenika gradonačelnika na Facebooku.

Zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota na svom Facebook profilu je objavio: "Na današnji dan prije 75 godina, 14. travnja 1945., u ranu i sunčanu zoru, Osijek je nakon četiri godine fašističke okupacije Hitlerove produžene ruke utjelovljene u zločinačkoj NDH, oslobodila Osječka brigada u sastavu 51. divizije JA i 8. brigade 36. divizije JA. Time je okončan nezamisliv teror, praćen uništavanjem kompletne kulturne baštine pojedinih naroda, mučenjima, ubojstvima i deportacijama u logore. Nakon toga, uslijedila je obnova, doseljavanje novih generacija Osječana, širenje i izgradnja brojnih naselja, otvaranje tvornica, a 1991. uz nezaboravan otpor i obranu tijekom Domovinskog rata rezultiralo je formiranjem grada u cjelinu u kojoj danas živimo i koju neprekidno pokušavamo učiniti boljim i ljepšim mjestom za život sadašnjih i budućih generacija", stoji u objavi Borisa Piližote.
Čestitka Udruge antifašističkih boraca i antifašista 
Udruga antifašističkih boraca i antifašista uputila je čestitku svim građanima Osijeka, na čelu s gradonačelnikom Ivicom Vrkićem u kojoj stoji: "
Pobijedili smo nacizam i fašizam. Danas se borimo protiv pandemije od koronavirusa koji je napao ljudski rod u svjetskim razmjerama a kojeg ćemo disciplinirano u zajedništvu, slozi i solidarnosti također pobijediti. Zahvaljujemo Nacionalnom kriznom stožeru, stožerima civilne zaštite grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, na poduzimanju brojnih zaštitnih mjera za obranu građana od koronavirusa, te Glasu Slavonije i Radio Osijeku na svakdnevnom informiranju građana o odlukama stožera i o stanju epidemije. Posebno zahvaljujemo zdravstvenim djelatnicima (liječnicima, medicinskim srstrama i ostalom osoblju u zdravstvenim ustanovama), koji se uz velike napore i opasnosti za vlastiti život i zdravlje, hrabro bore za naše živote i zdravlje. Također hvala i Crvenom križu koji u ovim teškim prilikama pomaže starijim, bolesnim i nemoćnim građanima. Ujedno upozoravamo starije građane da budu dosljedni odlukama i pozivu kriznih stožera da ostaju u svojim kućama, odnosno stanovima. Ovo je naša jedina mogućnost da obilježimo 75 godina od oslobođenja Osijeka", poručuju iz osječke Udruge antifašističkih boraca i antifašista.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.