Hrvatski radio

Radio Osijek

777 godina pisanog spomena grada Đakova

06.05.2016.

14:58

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu Dana grada Đakova, 8. svibnja i 777. obljetnice njegove pisane povijesti, u Hrvatskom domu u Đakovu održana je svečana sjednica Gradskog vijeća. "Đakovo je grad po mjeri čovjeka u kojem je ugodno živjeti", ustvrdio je predsjednik Gradskog vijeća Goran Soldo.

Đakovački gradonačelnik Zoran Vinković (HDSSB) istaknuo je da Đakovo, prema određenim postotcima, za kulturu i sport izdvaja više od Zagreba i u tome je, dodao je, Đakovo odavno Zagreb. Ocijenio je pri tom da je lokalna samouprava opterećena centraliziranom državom. Podsjetio je na još uvijek zatvoreno đakovačko rodilište, na zapuštenu Mimozu te je prozvao državu za nebrigu za svoju imovinu, ali i za zaostajanje Slavonije i Baranje.
“Od nekih 100 kuna poreznih prihoda svega dvije kune dolaze u lokalnu samoupravu”, konstatirao je gradonačelnik pozvavši Vladu, Sabor i ministarstva da prekinu s praksom političke podobnosti. “Politika političke podobnosti mora biti stvar prošlosti, a Grad Đakovo je otvoren za suradnju sa svim razinama vlasti”, konstatirao je Vinković završivši svoj govor pozivom na zajedništvo, posebno u rješavanju sve teže socijalne situacije opterećene i sve češćim odlascima cijelih obitelji iz Slavonije.
“Đakovo je grad po mjeri svakog čovjeka, grad koji je u proteklih godinu dana uspio stabilizirati svoje financije i gradski proračun, vratiti sva dugovanja iz prijašnjih godina, a izvršenje proračuna dovesti na rekordnu razinu od preko 50 milijuna kuna, a nakon financijske stabilizacije slijedi razvojni iskorak i proaktivne mjere za razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta”, istaknuo je na svečanoj sjednici predsjednik Gradskog vijeća Goran Soldo. 

Gradu Đakovu na njegovom danu čestitao je i đakovačko-osječki nadbiskup mons. dr. Đuro Hranić. U svom je obraćanju upozorio na zabrinjavajuće siromaštvo hrvatskih građana, koruptivni mentalitet i prisutnost uskih interesa. "Svi smo manje ili više podložni takvom mentalitetu pa je potrebna hrabrost obraćenja, kultura rada, socijalne osjetljivosti", ocijenio je aktualni trenutak našeg društva Hranić.
Na svečanoj su sjednici Gradskoga vijeća Grada Đakova zaslužnim pojedincima i kolektivima dodijeljena gradska priznanja. Ovogodišnji laureati su monsinjor dr. Vladimir Dugalić, Ivan Vargić, Osnovna škola”Vladimir Nazor”, Osnovna škola “Matija Gubec” Piškorevci, Nogometni klub “Mladost” Ivanovci, Turistička zajednica, Druga bojna 3. A brigade Kune, tvrtke Plameco, Karat Piškorevci, Karlić, Vulkan i Cesting, Hrvatski nogometni klub Đakovo Croatia, Zajednica športskih ribolovnih udruga, te Zdravko Carević, Josip Barišić i Franjo Grebenar.
“Svakom je drago ako zajednica prepozna njegovo djelovanje i ako je na neki način mogao pridonijeti boljitku i promociji samoga grada, odnosno zajednice u kojoj živi i radi tako da je ta nagrada s jedne strane poticaj i drugima da se uključe za dobrobit grada, a onima koji su dobili priznanje poticaj da nastave s radom još i više i još i bolje”, izjavio je u ime dobitnika velečasni Dugalić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.