Hrvatski radio

Radio Osijek

8. Međunarodna konferencija "Voda za sve"

21.03.2019.

14:08

Autor: Krunoslav Inhof

foto: Krunoslav Inhof / HRT

foto: Krunoslav Inhof / HRT

Foto: - / -

Uoči Svjetskog dana voda u Osijeku se održava 8. međunarodna konferencija pod nazivom "Voda za sve". Na skupu se moglo čuti kako je Hrvatska zemlja s najvećim zalihama pitke vode u Europi, te da je vodoopskrba na vrlo visokoj razini.

U dva dana Međunarodne konferencije u Osijeku, brojni će znanstvenici i stručnjaci obilježiti sutrašnji Svjetski dan voda, s naglaskom na zaštitu, korištenje i očuvanje vodnoga bogatstva. Predsjednica Organizacijskog odbora skupa Mirna Habuda Stanić istaknula je kako je naglasak ovogodišnjeg Svjetskog dana voda na nedostupnosti vode: "To je naročito uočeno sada kad smo imali velike migracije ljudi i to je osnovni problem jer znamo da bez vode čovjek ne može više od dva do tri dana. Osijek je danas centar obilježavanja Svjetskog dana voda, a sutra Plitvice gdje se obilježava i 40 godina od proglašenja zaštićenim područjem pod UNESCO-om".

Koordinator EU projekata u Hrvatskim vodama Siniša Širac istaknuo je kako je vodoopskrba u Hrvatskoj na visokom stupnju razvijenosti: "Čak 94 stanovništva ima mogućnost priključenja, no nažalost na javne sustave zdravstveno ispravne vode za piće priključeno je samo 84 posto stanovništva. Što se tiče tih brojki po županijama, najgore stanje je u Bjelovarsko - bilogorskoj gdje samo 55 posto stanovništva ima mogućnost priključenja na zdravstveno ispravnu vodu za piće iz javnih sustava. Najbolji je grad Zagreb jer je velika aglomeracija na relativno malom području i velkim brojem stanovnika. Ipak se ne možemo uspoređivati s EU standardima jer imamo malu gustoću stanovništva i depopopulaciju koja postaje velik problem. Time imamo ogromne sustave s malim brojem korisnika što je izuzetno složeno i drastično podkupljuje sustave i investicije u stručnom i tehnološkom smislu", rekao je Širac.

Što se tiče Osječko-baranjske županije ona se uklapa u hrvatski prosjek, istaknuo je dožupan Goran Ivanović: "Dužni smo po ugovorima koji su potpisani do 2025. godine završiti sve sustave da bi doveli pitku vodu u svako domaćinstvo na području Osječko-baranjske županije. Za sada smo negdje na 80 posto tog projekta."

Što se samog grada Osijeka tiče, u tijeku je provedba EU "Projekta Osijek" vrijednog 500 milijuna kuna, a kako je istaknuo dogradonačelnik Boris Piližota do njegova završetka preostale su još dvije komponente: "Radi se u etapama, izgradio se velik dio vodoopskrbne mreže, oborinske odvodnje, kanalizacije i pročišćivač otpadnih voda. Ono što je najzanimljivije završava za nekoliko mjeseci, a to je novo postrojenje za proizvodnju pitke vode", rekao je Piližota, a direktor osječkog Vodovoda Ivan Jukić pojasnio: "Voda u Osijeku je zdravstveno ispravna i kvalitetna. Da je ona na jako visokom nivou pokazuju i svakodnevna ispitivanja koja vršimo zajednički s Hrvatskom zavodom za javno zdravstvo. S novim pročišćivačem ćemo dobiti još bolje parametre, a to je da razina arsena bude 10 mikrograma po litri. Mi sad na nekim područjima van Osijeka i postižemo takve norme, čak i ispod. Trenutačno se Osijek vrti na 30 mikrograma, a maksimalna dopuštena razina je 50. Novi će uređaj do kraja ove godine biti i postavljen", rekao je Jukić.

A koliko je voda zapravo bogatstvo u današnje vrijeme najbolje govore podaci kako u svijetu broj izbjeglica zbog vode premašuje broj izbjeglica zbog rata, te da 700 djece dnevno umire zbog nedostupnosti zdravstveno ispravnoj vodi za piće.

Galerija
foto: Krunoslav Inhof / HRT, Foto: -/-
foto: Krunoslav Inhof / HRT, Foto: -/-foto: Krunoslav Inhof / HRT, Foto: -/-foto: Krunoslav Inhof / HRT, Foto: -/-foto: Krunoslav Inhof / HRT, Foto: -/-foto: Krunoslav Inhof / HRT, Foto: -/-foto: Krunoslav Inhof / HRT, Foto: -/-foto: Krunoslav Inhof / HRT, Foto: -/-img_20190321_101603.jpg, Foto: -/-img_20190321_102621.jpg, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.