Hrvatski radio

Radio Osijek

80 godina vukovarske Tehničke škole

16.05.2016.

15:29

Autor: Radio Osijek/Hina/TM

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Srednja Tehnička škola Nikole Tesle u Vukovaru proslavila je Dan škole i 80. obljetnicu osnutka. Školu je utemeljio češki industrijalac Jan Bata, osnivač tvornice Borovo, kako bi se u njoj školovali radnici potrebni za rad u tvornici.

"Škola je prije 80 godina bila namijenjena za izobrazbu radnika tvornice Borovo. U međuvremenu se širila i upisivala sve veći broj učenika u raznim smjerovima. Škola je prošla kroz tri rata, no opstala je i trenutno obrazuje 430 učenika podijeljenih u 35 razrednih odjela", rekao je  ravnatelj škole  Đorđe Lukić na prigodnoj svečanosti održanoj pod nazivom "Nikolinim stopama u Nikolinu školu". Lukić je napomenuo kako je izobrazba obućara u školi završila 2001. godine te je izrazio nadu da će se u budućnosti tvornica Borovo imati potrebu da se u školi Nikole Tesle ponovno ustroji obućarski smjer koji ne postoji ni u jednoj srednjoj vukovarskoj školi iako u Vukovaru postoji tvornica obuće Borovo.
Nakon svečanosti na kojoj su predstavljeni i projekti na kojima radi škola poput projekta "Zeleni start-up" usmjerenog na osiguravanje uvjeta (programskih, stručnih i materijalnih) za razvoj kurikuluma u području zelenih tehnologija i održivog razvoja, predavanje učenicima održao je akademik Vladimir Paar, autor brojnih udžbenika iz područja fizike, a održane su i radionice matematike i robotike.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.