Hrvatski radio

Radio Osijek

800 tisuća kuna od naplaćenih novčanih kazni policajac stavio u svoj džep

01.04.2022.

13:22

Autor: Radio Osijek/TM

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / -

Uskok je pokrenuo istragu protiv 55-godišnjeg policajca iz Policijske postaje Belišće zbog osnovane sumnje da je od 2013. do 2021. zadržao za sebe više od 831 tisuće kuna od kazni naplaćenih u prekršajnim postupcima. Policijski je službenik jučer suspendiran i uhićen.

Tužiteljstvo je priopćilo da je 55-godišnji policajac, od 1. siječnja 2013. do 26. ožujka 2021. u Belišću, Valpovu i Osijeku, kao policijski službenik Policijske postaje Belišće zadužen za preuzimanje novčanih kazni, predaju novca u Državni proračun RH i za evidentiranje potvrda o naplaćenim kaznama, preuzeo 1,9 milijuna kuna od kojih je za sebe zadržao najmanje 831.178 kuna.

Kako bi prikrio nezakonite radnje, okrivljenik je u službene evidencije MUP-a unio neistinite podatke o naplaćenim iznosima novčanih kazni i vremenu njihove naplate, odnosno neistinite podatke o zaduženju obrascima za prekršajne kazne.

Također, prilikom redovitih godišnjih inventura u razdoblju od 2013. godine do 2020. godine, okrivljenik je u liste Inventure robe unio neistinite podatke o stanju zaliha obrazaca i svojim potpisom ovjerio unesene podatke.

Zatim je sačinio i završne Zapisnike o provedenim inventurama s neistinitim podacima o ukupnoj naplati i zalihama obrazaca te takvu dokumentaciju predočio članovima inventurnog povjerenstva, koji su ih, ne sumnjajući u istinitost navedenih podataka, svojim potpisom ovjerili, priopćio je Uskok.


Priopćenje Policijske uprave osječko-baranjske donosimo u cijelosti:

"Policijski službenici Službe gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave osječko-baranjske i korupcije dovršili su opsežno kriminalističko istraživanje zbog sumnje u nezakonitost i nepravilnost u radu policijskog službenika Policijske uprave osječko- baranjske. Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je policijski službenik Policijske uprave osječko baranjske počinio kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, opisano u članku 291. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, krivotvorenja službene ili poslovne isprave, opisano u članku 279. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona i ovjeravanje neistinitog sadržaja, opisano u članku 281. stavak 1. Kaznenog zakona Republike Hrvatske.

Utvrđeno je da je policijski službenik obavljao poslove razduživanja naplaćenih novčanih kazni, razduživanja obrazaca potvrda o naplaćenim novčanim kaznama za počinjene prekršaje i uplate preuzetih novčanih iznosa u Državni proračun. U svrhu pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe, preuzeti novac od razduženih novčanih kazni, policijski službenik nije uplaćivao u blagajnu Policijske uprave osječko-baranjske, nego je dio novčanog iznosa zadržao za sebe, čime si je u dužem vremenom periodu pribavio protupravnu imovinsku korist te oštetio državni proračun Republike Hrvatske za više od 800 tisuća kuna.

Policijski službenik nije proknjižio svu novčanu realizaciju razduženih novčanih kazni prema obrascima, a dio obrazaca je proknjižio s neistinitim podacima o naplaćenom iznosu ili vremenu naplate kazne u službenim evidencijama MUP-a za praćenje obrazaca za prekršaje.

Isto tako je tijekom redovnih godišnjih inventura obrazaca unio neistinite podatke o stanju zaliha obrazaca i svojim potpisom ovjerio unijete podatke.

Policijski službenik je jučer, 31. ožujka uhićen i predan pritvorskom nadzorniku.

Načelnik Policijske uprave osječko-baranjske policijskog službenika je suspendirao i udaljio iz službe, a nadležnom državnom odvjetništvu policija je podnijela kaznenu prijavu."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.