Hrvatski radio

Radio Osijek

11:35 / 07.06.2016.

Autor: Radio Osijek/HINA

85 godina postojanja tvrtke Borovo u Vukovaru

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tvrtka Borovo svečanom akademijom slavi danas 85 godina postojanja i rada. U programu sudjeluje Gradski muzej Vukovara, Državni arhiv u Vukovaru i područni ured Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. Organiziran je dan otvorenih vrata i razgledavanje tvornice, znanstveni skup i izložba.

Riječ je o nekadašnjem industrijskom divu bivše Jugoslavije kojeg je češki industrijalac Jan Bata osnovao 1931. godine, no i danas egzistira u vukovarskoj četvrti Borovo naselje. U povodu obljetnice niz je zbivanja. “Borovo, mjesto gdje se ujedinjuju tradicija i moda, u povodu obljetnice otvara svoja vrata za slobodan obilazak proizvodnje kožne i gumene obuće”, najavio je predsjednik Uprave Borova Gordan Kolundžić. U prigodi obilježavanja 85. godišnjice osnutka i početka rada tvrnice Bata/Borovo u Vukovaru i 25. godišnjice osnutka Instituta društvenih znanosti “Ivo Pilar” najavljen je znanstveno-stručni skup “Bata – Borovo (1931. – 2016.): povijesno naslijeđe i perspektive”. Vlado Horvat govorit će o vukovarskom području kao odabranoj lokaciji za tvornicu Bata u Borovu, Milan Balaban izlagat će o tvrtki Bata u ex Jugoslaviji, a Milan Ivanović o kombinatu Borovo na listi 200 najvećih poduzeća u Jugoslaviji u razdoblju od 1969. do 1989. godine. Također, predviđeno je i predavanje Ivane Bendra o tvornici Borovo kao “svjetlu hrvatskog otpora 1991. godine”, a Irena Đokić i Marijana Sumpor govorit će o razvojnim perspektivama grada Vukovara, odnosno revitalizaciji Borova. U vrijeme trajanja skupa bit će i izložba “Uspomene na šport. Bata – Borovo (1931. – 2016.)”. Znanstveno-stručni skup održavat će se pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.