Hrvatski radio

Radio Osijek

9. Međunarodni festival kazališnih akademija

14.03.2016.

13:10

Autor: Željka Bačić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

9. Međunarodni festival kazališnih akademija "Dioniz igrom do različitosti" počeo je danas performansom studenata svih godina na osječkoj Umjetničkoj akademiji, a nastavljena nizom radionica o terapiji umjetnošću, koje vode poznata svjetska imena.

Akademija je danas potpisala i značajan sporazum o suradnji sa sveučilištima iz SAD-a. Ove godine festival je široko otvoren prema zajednici, što potvrđuje i niz radionica koje se odnose na terapiju umjetnošću, od plesa i  drame do glazbe, a sve skupa je potvrda da Osijeku treba  Specijalistički studij  kreativnih terapija- kaže dekanica Umjetničke akademije Helena Sablić Tomić. Ove godine Dioniz festival nije samo festival kazališnih predstava, nego je to i tjedan prigodnih radionica, koje će se održavati  na Umjetničkoj akademiji , ali i u školama, udrugama za osobe s posebnim potrebama, s bivšim ovisnicima i u domovima za starije. Doc. Heidi Barodt, George Washington University, ističe kako će u našoj zajednici raditi cijeli tjedan te da će biti zanimljivo vidjeti koliko umjetnička terapija može biti upotrijebljena u Hrvatskoj. Dekanica Akademije Helena Sablić Tomić  potopisala je danas prvi međunarodni  sporazum o suradnji s  Ivanom Fullerom, Westminster college of the arts SAD, koji je naglasio kako ih zanima suradnja, jer i svoje studente žele izložiti  različitim kulturama i utjecajima. Umjetnička voditeljica Dioniz festivala Jasmina Pacek posebno ističe kako ovakvim programom  ulaze u populaciju potrebitih te da s budućim studentima studija kreativnih terapija rade na senzibiliranju javnosti o novim budućim zanimanjima. Ona su dobro poznata na zapadu, ali su novost u Hrvatskoj. Novi bi studij trebao početi s radom već sljedeće školske godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.