Hrvatski radio

Radio Osijek

Abdul, šesta beba izbjeglica rođena u Slavonskom Brodu

24.02.2016.

14:56

Autor: Radio Osije/HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dječak Abdul Rahman Al Oubeid, koji se rodio oko ponoći u slavonskobrodskom rodilištu, šesta je beba izbjeglica rođena u Slavonskom Brodu od kad je balkanska izbjeglička ruta krenula kroz Hrvatsku .

Dječakovi roditelji su u potrazi za boljim životom krenuli s područja Sirije koje je trenutno pod nadzorom ISIL-a.
Za kumu su dječaku izabrali volonterku slavonskobrodskog Crvenog križa Andreju Dorić. "Obitelj s troje djece stigla je sinoć u kamp. Majka je ubrzo dobila trudove tako da smo je odveli u ambulantu, a zatim i u bolnicu. Prošla večer bila je baš ugodna za raditi, tako da smo se šalili kako bi u grupi koja je upravo dolazila mogla biti i nova beba", rekla je u srijedu za Hinu Andreja Dorić dodajući da je porod prošao brzo i bez komplikacija. 
Andreja Dorić je u aktualnu izbjegličku krizu uključena od samog početka, a od kada je kamp ustrojen u Slavonskom Brodu, redovito volontira u noćnim smjenama. "Ovo je prva beba u mojoj smjeni, a od 2 .studenog tek petnaestak noći nisam bila na dežurstvu. Sve kolege, kao i ja jako se razveselimo ovakvim trenutcima koji daju posve drugo svjetlo na situaciju u kojoj se nalaze ljudi koji prolaze kroz Slavonski Brod",  istaknula je. Ona tijekom dana radi svoj redovni posao, a oko podneva je žurila u posjet kumčetu i majci s prigodnim darovima, jer se očekuje da će sirijska obitelj vrlo brzo nastaviti put prema zapadu Europe. Od izbijanja izbjegličke krize kroz Hrvatsku su prošle 654 tisuće izbjeglica, a tijekom današnjeg dana nije bilo novih ulaza.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.