Hrvatski radio

Radio Osijek

Advent pun čarolija stiže u Vukovar

25.11.2022.

16:29

Autor: Marija Vukasović Petrinović

Advent pun čarolija stiže u Vukovar, najavljeno je na konferenciji za novinare

Advent pun čarolija stiže u Vukovar, najavljeno je na konferenciji za novinare

Foto: Marija Vukasović Petrinović / Radio Osijek

Ove će se godine pod sloganom „Advent pun čarolija” od 27. stdudenog do 24. prosinca održati  25.vukovarske adventske svečanosti,  jedinstvene po tome što se održavaju u pravome dvorcu i njegovu perivoju, a obiluju događajima za sve generacije. Uz Gradski muzej, organiziraju ih Franjevački samostan i Hrvatski dom Vukovar. Grad je osigurao božićne darove za svu djecu. 

Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac na današnjoj je konferenciji za medije najavio kako će perivoj uz obalu Dunava biti prepun sadržaja. „Postavljeno je klizalište koje će biti besplatno za sve građane i posjetitelje Vukovara, na pozornici će nastupiti brojni glazbeni izvođači, za djecu je tu Kutak Djeda Božićnjaka, ali i već tradicionalni božićni paketići koje će Grad Vukovar dijeliti 21. prosinca“, rekao je Sušac i pojasnio kako je spremno 2750 paketića za sve osnovnoškolce te predškolsku djecu s područja grada Vukovara, a za one koji ne pohađaju vrtiće moći će se podnijeti zahtjev sukladno Javnom pozivu koji će biti dostupan od 5. prosinca.


Predstavnica Turističke zajednice Grada Vukovara Davorka Krajnović Naletilić pojasnila je kako su programi predviđeni petkom i subotom poslijepodne i navečer, dok će klizalište raditi svaki dan. „Na pozornici će nastupiti bendovi različitih žanrova, tamburaški sastavi, sastavi duhovne glazbe, nastupi glazbene škole i dječjeg zbora, a u Kutku Djeda Božićnjaka planirane su razne radionice, predstave, pričanje prigodnih priča za djecu“, navela je Krajnović Naletilić .


Posljednji adventski vikend obasjat će Svjetlosna čarolija koja će zgrade u perivoju Dvorca Eltz obojati svjetlom s prigodnim motivima, a poseban ugođaj stvorit će instalacija sa stotinjak starih fenjera koji će nas vratiti u neka davna vremena. Tijekom svih adventskih vikenda bit će moguće voziti se božićnom kočijom i posjetiti betlehemsko selo s prikazom Isusovog rođenja, a posljednjeg adventskog vikenda održat će se i Božićni sajam na kojem se već tradicionalno nude domaći, autohtoni proizvodi i prigodni božićni suveniri.


„I ovaj Advent rezerviran je za tradicionalno paljenje adventskih svijeća i ostalih programa u sklopu Vukovarskih adventskih svečanosti pod geslom „Vukovar – grad susreta“ koje već 25 godina organizira Gradski muzej Vukovar u suradnji s Franjevačkim samostanom Vukovar i Hrvatskim domom Vukovar“, navela je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić te dodala kako će i Adventske svečanosti obilovati bogatim programom, a prvu će svijeću u nedjelju, 27. studenog u ime svih svojih sugrađana zapaliti gradonačelnik Ivan Penava.


Ravnatelj Javne ustanove Sportski objekti Vukovar Ivan Szabo rekao je kako je prošle godine klizalište u Vukovaru posjetilo više od 10 000 korisnika. „Klizalište je spremno  i fond klizaljki obnovljen. Klizalište i klizaljke besplatne su za sve korisnike i posjetitelje. Građani mogu očekivati i školu klizanja za djecu i odrasle, igre na ledu za djecu i mlade, malu školu hokeja, a očekujemo i organizirane posjete školske i vrtićke djece“, pojasnio je Szabo.

Klizalište će s radom započeti 27. studenog u 18 sati, raditi će svaki dan, a radno vrijeme je od nedjelje do četvrtka od 9 do 21 sat, a petkom i subotom do 22 sata.


Grad Vukovar i Turistička zajednica Grada Vukovara zajedno s partnerima nastoje očuvati ovdašnju tradiciju i običaje te zadržati iskonski duh božićnih blagdana, ali i ići u korak s vremenom, uključiti lokalnu zajednicu, privući goste i svojim posjetiteljima svih uzrasta ponuditi raznolike prigodne sadržaje koji ovo vrijeme iščekivanja čine još ljepšim.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.