Hrvatski radio

Radio Osijek

Advent u Osijeku počinje - 2. prosinca!

25.11.2022.

15:04

Autor: HRT Radio Osijek

Advent Osijek

Advent Osijek

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

U nedjelju će ispred osječke konkatedrale biti upaljena prva adventska svijeća u 18 sati, a Advent za Osječane počinje za sedam dana - na Dan grada Osijeka. Osječki Advent vraća se na mjesto s kojeg je krenuo - u Tvrđu. Datum je početka - 2. prosinca ili 236. rođenadan Osijeka, najavio je gradonačelnik Ivan Radić.


Advent u Osijeku počinje 2. prosinca, na 236. Dan grada Osijeka, i uz bogat gastro i glazbeni program trajat će do 30. prosinca. Novost je da se Advent vraća u baroknu Tvrđu, a osim glazbenog programa koji donosi tridesetak imena, poseban naglasak stavljen je na programe za djecu i obitelji. Izjavio je to danas osječki gradonačelnik Ivan Radić s obnovljenog Trga Svetog Trojstva gdje se smjestila dnevna soba nadolazećeg osječkog Adventa.

"Prošle godine smo dobili titulu za najbolji advent u Hrvatskoj. Ove godine, nakon četiri godine, vraćamo se u našu čarobnu, bajkovitu i baroknu Tvrđu. Siguran sam da će ovaj advent obraniti titulu najboljeg u Hrvatskoj, da ćemo ga podići na još višu razinu i da će biti dobro posjećen. Naš dnevni boravak, topao, ugodan i obiteljski, primit će sve naše sugrađane i goste", rekao je gradonačelnik Radić, dodajući da je osigurano 15 kilometara blagdanske rasvjete, najviše dosad.

Ravnatelj Kulturnog centra Ivan Kristijan Majić izvijestio je kako glazbeni program donosi tridesetak imena na veliku pozornicu u Tvrđi, među kojima se ističu Soulfingersi, A strana, Neno Belan i klapa Rišpet, a koje će upotpuniti i niz manjih glazbenih sadržaja s lokalnim uličnim glazbenicima. Dječji program, istaknuo je, obuhvatit će 20 večernjih bajki, ulične predstave i veliki poštanski ured Djeda Mraza, a oni stariji, subotama prijepodne, moći će uživati u okusima nove slavonske gastronomije koje donosi Rene Bakalović.

"Gotovo svakodnevno bit će po jedan kazališno književni program za djecu i obitelji, bajke koje će se odvijati u posebnoj kupoli. Tu su i ulične predstave koje će posjetitelji moći pogledati na Trgu svetog Trojstva, kao i dječje kino koje će prikazivati božićne filmove. Imat ćemo i veliki poštanski ured Djeda Mraza te inspekciju čizmica za blagdan sv. Nikole", objasnio je Majić.

Sve to upotpunit će veliki lunapark kod ''Školjke'', panoramski kotač u Tvrđi, središnji gradski bor uz osječku konkatedralu, kao i uređeni ugostiteljski punktovi u središtu grada.

Govoreći o turističkim brojkama, direktorica osječke Turističke zajednice Tajana Rogulja kazala je da je u prvih 10 mjeseci zabilježen porast noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu te da se po završetku godine očekuje rušenje rekordnih brojki. Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, izrazila je zadovoljstvo što se Advent vraća u Tvrđu, poručivši da će u Tvrđi zasjati svojim punim sjajem.

Organizatori ovogodišnjeg Adventa su Kulturni centar Osijek i Turistička zajednica grada Osijeka, uz pokroviteljstvo Grada Osijeka te partnerstvo Osječko-baranjske županije.


Poslušajte izjave s današnje konferencije z novinare - Ivan Radić, Ivan Kristijan Majić, Ivana Jurić, Tajana Rogulja i Rene Bakalović

izjave o osječkom adventu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.