Hrvatski radio

Radio Osijek

Afera SMS: Optuženici izašli iz istražnog zatvora

18.03.2019.

10:51

Autor: Hina/Radio Osijek

foto: K. Inhof/HRT

foto: K. Inhof/HRT

Foto: - / -

Optužno vijeće osječkog Županijskog suda u ponedjeljak je potvrdilo optužnicu protiv bivšeg policijskog informatičara Franje Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede Blaža Curića u aferi SMS. Varga i Curić danas su pušteni iz istražnog zatvora pa će se na suđenju braniti sa slobode.

Sud je odlučio da Varga i Curić, po sili zakona, izlaze iz istražnog zatvora u kojem su već šest mjeseci pa će se na suđenju braniti sa slobode.
Vargu i Curića Uskok tereti zbog sprječavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu. Varga je, po tvrdnjama tužiteljstva, izrađivao lažne SMS-ove među ostalima i za Zdravka Mamića, a Curić ga je navodno u rujnu prošle godine telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje.
Nakon otkrivanja ove afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te zamjenik predsjednika HDZ-a i Curićev kum, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, koji su takve optužbe odbacili.
Krajem studenoga u medijima su objavljeni detalji Vargina istražnog iskaza u kojem osim o svom odnosu s Mamićem govori i o suradnji s Karamarkom, Brkićem, bivšim savjetnikom predsjednice Republike Vladom Galićem, ali i nekadašnjim vlasnikom Argokora Ivicom Todorićem. I Todrić je također, uz Brkića i Karamarka, ispitan u ovoj istrazi zbog sumnje da je Varga povezan s SMS prepiskom skupine "Borg".

Na upit novinara kada se može očekivati početak rasprave glasnogovornik osječkog Županijskog suda Miroslav Rožac kazao je da bi se to moglo dogoditi za "otprilike dva mjeseca", nakon što rješenje o ukidanju istražnog zatvora, na koje je moguće uložiti žalbu, postane pravomoćno.

Odluke optužnog vijeća novinarima su u izjavama nakon sjednice optužnog vijeća potvrdili i zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković te Vargin odvjetnik Mario Poljak koji je kazao da će Varga i Curić iz istražnog zatvora izaći danas. Na upit koliko će na suđenju imati svjedoka Poljak je kazao kako još treba posložiti neke stvari oko obrane te činjenično provjeriti još neke stvari, a da o broju svjedoka ne želi nagađati. Dodao je kako sud nije prihvatio prigovore obrane, koji su se odnosili na vještačenje, a o datumu početka suđenja nije želio nagađati.


-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.