Hrvatski radio

Radio Osijek

Akademski bonton - "dobri načini" akademske zajednice

06.10.2021.

12:18

Autor: Amoreta Bajto

Jasna Horvat, fotografija A. Bajto

Jasna Horvat, fotografija A. Bajto

Foto: - / -

"Akademski bonton" publikacija je koja je osmišljena u prigodi obilježavanja šezdesete obljetnice osječkog Ekonomskog fakulteta. Izdanje je dio buduće spomenice kojom će se obilježiti fakultetska obljetnica, pojasnila je u programu urednica izdanja Jasna Horvat.

"Akademski bonton objedinjuje pisana pravila akademske zajednice oblikovana od 12. stoljeća i pojave prvih fakulteta do danas. Vrsnoća mentorskoga rada i kolegijalnosti akademske zajednice za uzor si postavljaju drevne antičke oblike učenja i poučavanja, ali uz primjenu suvremene metodike i napredne tehnologije. Pisane norme akademskoga bontona izravno su podređene zakonu, sveučilišnim statutima i pravilnicima, a nepisane norme prenose se usmenom predajomi izgrađuju ugled studenata, profesora i akademske ustanove na kojoj se primjenjuju.Knjižica je to u formi putovnice koju su dobili svi brucoši navedenog fakulteta, a dostupna je i svima ostalima na fakultetskim mrežnim stranicama", kaže profesorica Horvat.

“Akademski bonton dio je spomenice posvećene 60. obljetnici Ekonomskoga fakulteta u Osijeku koja se u ovome trenutku nalazi u tisku. Izdvojen je u prigodu uvodnoga predavanja u akademskoj godini 2021./2021. kako bismo njime pozdravili studente. Izgledom je nalik na putovnicu jer je jedna od poruka kako na ‘putovanju’ visokoobrazovnim procesom valja imati na umu (ne)pisane običaje, posebice nakon dužeg razdoblja poučavanja na daljinu”, dodaje urednica Horvat.

U Akademskom bontonu nalazi se pojmovnik  koji pojašnjava tkoje student, demonstrator, asistent, docent, profesor, professor emeritus, akademik, mentor; uči nas tko prvi pozdravlja i tko se prvi predstavlja; što je akademski sat, a što akademska četvrt; kako se ponašati na predavanju; što je akademska čestitost, a što akademska ljubaznost i dr. Uz takvepreporuke prof. Horvat ponudila je i prepjev akademske himne Gaudeamus igitur kako bi se studenti upoznali s njezinim sadržajem. Akademskom je bontonu priložen i akademski kalendar za 2021./2022. godinu, te prostor za upisivanje studentskih identifikacijskih oznaka, kakvima su JMBAG, broj X-ice i elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr.

AKADEMSKI BONTON ZA WEB

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.