Hrvatski radio

Radio Osijek

Akcija čišćenja na Vemeljskom dunavcu

22.05.2018.

13:02

Autor: Radio Osijek

foto Radio Osijek

foto Radio Osijek

Foto: - / -

Međunarodni je dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj koji se tradicionalno posebnim programima obilježava u Parku prirode Kopačkome ritu. Ovaj put organizirana je volonterska akcije čišćenja na području uz Vemeljski dunavac u sjevernom dijelu parka.

Okupili su se učenici Prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića iz Osijeka, studenti Odjela za biologiju, ribiči i zaposlenici parka. Volonterska akcija održana je u sklopu projekta DANUBEparksCONNECTED (Interreg Danube Transnational Programme). Uz čišćenje, akcijom se željelo skrenuti pozornost i na inicijativu uspostave mreže divljih otoka kroz cijeli tok Dunava. To su otoci na Dunavu na kojima nema ili je zanemariv ljudski utjecaj i djelovanje i važni su za očuvanje bioraznolikosti.

Kopački je rit jedno od mjesta u Hrvatskoj s najvećom bioraznolikošću zbog čega se često naziva i Europskom Amazonom. Na području parka koje se prostire na površini od 23 tisuće hektara, dosad je zabilježeno više od 2.300 biljnih i životinjskih vrsta. Močvarni su uvjeti pogodni za život velikom broju riba, vodozemaca, ptica i sisavaca. Zbog bogatstva životinjskog svijeta južni dio Parka proglašen je Posebnim zoološkim rezervatom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.