Hrvatski radio

Radio Osijek

Akcija čišćenja Vemeljskog dunavca

19.03.2019.

13:03

Autor: Krunoslav Inhof

foto: Krunoslav Inhof / HRT

foto: Krunoslav Inhof / HRT

Foto: - / -

Javna ustanova Park prirode Kopački rit organizirala je danas akciju čišćenja ribolovne zone Vemeljskog Dunavca u sjevernom dijelu Parka kojom žele ukazati na potrebu pridržavanja pravila ponašanja u prirodi i očuvanja prirode.

Vemeljski dunavac je dio kopačkoga rita u kojemu je dopušten ribolov i upravo je iz tog razloga izabran za današnju akciju koja se održava u tjednu kada se obilježava Svjetski dan voda: "Ovo je zapravo jedan odvojak Vemeljskog dunavca gdje smo u okviru naše ribolovno-gospodarske osnove sportskim ribičima dozvolili ribolov. Ovdje je najveći problem u tome što velik broj neodgovornih i nesavjesnih ribiča donosi i ostavlja svoje potrepštine koje donesu sa sobom i to nama predstavlja velik problem", rekao je ravantelj Javne ustanove Park prirode Kopački rit Tomislav Bogdanović i poručio: "Ribolovci nas često pitaju zašto mi ovdje nemamo kante za smeće, a ovime im putem poručujemo da sa sobom ponesu vreće za smeće i na kraju dana ih stave u svoje automobile i bace ih ondje gdje za odvoz smeća i plaćaju", rekao je Bogdanović i istaknuo kako je sličnom akcijom prošle godine u samo sat vremena prikupljen pun veliki kontejner smeća.

Akciji su se priključili učenici Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića, a ovom su akcijom dokazali da su itekako svjesni činjenice da prirodu moramo čuvati od onečišćenja.

Kopački je rit jedno od mjesta u Hrvatskoj s najvećom bioraznolikošću zbog čega se često naziva i Europskom Amazonom. Na području parka koje se prostire na površini od 23 tisuće hektara, dosad je zabilježeno više od 2.300 biljnih i životinjskih vrsta. Močvarni su uvjeti pogodni za život velikom broju riba, vodozemaca, ptica i sisavaca. Zbog bogatstva životinjskog svijeta južni dio Parka proglašen je Posebnim zoološkim rezervatom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.