Hrvatski radio

Radio Osijek

12:51 / 15.12.2020.

Autor: Mirta Milas

Akcija "Solidarnost na djelu" u Vukovaru

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: HRT/Mirta Milas

Foto: - / -

Kroz navedenu su akciju prikupljena sredstva za pomoć najpotrebitijima te su im donirani ogrjev i peći na kruta goriva koje mogu koristiti za kuhanje i grijanje .

Zahvaljujući akciji vukovarskog Crvenog križa „Solidarnost na djelu” i pomoći Grada Vukovara pedeset će obitelji slabijeg socijalnog statusa imati toplu zimu. Osigurano im je po tri metra drva, a donirano je i 25 peći na kruta goriva. Na ove je akcije utrošeno 85.000 kuna, a Grad Vukovar je za rad Gradskog društva Crvenog križa za ovu godinu osigurao 434.000,00 kuna, istaknuo je među ostalim vukovarski gradonačelnik Ivan Penava koji je svim korisnicima ove akcije zaželio sretne blagdane. 

Sa socijalnom je pomoći, minimalnom mirovinom, dječjim doplatkom ili povremenim poslom teško preživjeti. Znaju to svi oni koji zbog različitih razloga nisu mogli raditi ili su ostali bez posla. Jedan od njih je i 58-godišnji Vukovarac Nenad Bošnjak: "Život me nije mazio. Još sam 2002. godine ostao bez posla i da nije bilo pomoći gospodina Vlatka Glavaša ne znam što bi bilo sa mnom. Supruga i ja ćemo na sreću ove godine imati toplu zimu. Znate teško je preživjeti s manje od tisuću kuna, koliko nas dvoje zajedno imamo. Pokušavao sam naći posao, no nisam imao sreće". Zahvalan je Nenad ravnatelju vukovarskom Crvenom križu koji mu već godinama pomaže te što će njegova obitelj i ove godine imati toplu zimu. I majka osmero djece s devetim na putu koja sa suprugom živi u unajmljenom stanu Danica Marković jedva spaja kraj s krajem: "Ova nam je peć zaista dobrodošla, kao i drva. Da smo ih morali kupiti, bio ni to za nas veliki trošak". No uz toplu zimu njezina djeca trogodišnja Lana i osmogodišnji Leo imaju i one dječje želje za Božić :"...lutkicu i auto s daljinskim upravljačem...".

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.