Hrvatski radio

Radio Osijek

Ako i dalje ne bude sluha od strane poslodavca idemo u štrajk

25.06.2022.

13:19

Autor: HRT Radio Osijek

Prosvjed radnika HT-a u Osijeku

Prosvjed radnika HT-a u Osijeku

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Radnici Hrvatskog Telekoma prosvjedovali su danas u Osijeku zbog, kako kažu, nedostatka sluha od strane poslodavca koji je jedna od najprofitabilnijih tvrtki u Hrvatskoj, ali u kojoj su plaće i dalje daleko ispod nacionalnog prosjeka. 

Prosvjednici su istaknuli kako u Hrvatskom Telekomu minimalne plaće radnih mjesta nisu usklađivane od 2011. godine te da je u Deutsche Telekomu, tvrtki majci HT-a, minimalna plaća za iste poslove 2200€, dok je u HT-u 660€. Zbog toga je, prema riječima predsjednice Hrvatskog sindikata telekomunikacija Vesne Mamić, ovo prvi u nizu prosvjeda koje planiraju u gradovima diljem zemlje, a na kojima će zahtijevati usklađenje plaća zbog povećanih troškova života „Svi vidimo ovu galopirajuću inflaciju, a koja se najviše osjeti na cijenama goriva, hrane i stanovanja. Hrvatski Telekom je najbogatija tvrtka u Hrvatskoj, međutim radimo za plaće koje kreću od minimalne, a poslodavac nam želi uvesti i šestodnevni radni tjedan. Nećemo pristati raditi šest dana u tjednu, a nećemo pristati niti raditi manje od onoga koliko vrijedi naš rad” poručila je Mamić.

„Borba je ovo koja traje neko vrijeme, jer već godinama poslodavcu pokušavamo ukazati na to koliko je situacija ozbiljna” ističe sindikalni povjerenik za Slavoniju Viktor Vanek, te dodaje da, iako su u Hrvatskom Telekomu toga svjesni, odgovor koji dobivaju je uvijek isti „Kada im kažemo kako su ljudi nezadovoljni i da ne mogu živjeti s ovakvim plaćama jedini odgovor koji dobijemo je kako nezadovoljni mogu otići i tražiti posao dalje”. To se sada i događa kaže Vanek „Hrvatski Telekom je u prva tri mjeseca ove godine ostao bez 5% radnika, a ozbiljne tvrtke se zabrinu kada ostanu bez 5% radnika tijekom cijele godine, a ne već u prvom kvartalu. Nažalost, velik broj onih koji napuštaju tvrtku odlaze direktno na autobuse i odlaze u Njemačku”.

Zahtijevaju usklađenje plaća zbog povećanih troškova života

Zahtijevaju usklađenje plaća zbog povećanih troškova života

Foto: Vlatko Franjin / HRT Radio Osijek

Nedostatak radnika se najbolje očituje u odgovoru koji su dobili tijekom pregovora o novom kolektivnom ugovoru tijekom kojih je, za eventualno povećanje plaća radnika, menadžment HT-a zauzvrat zatražio suglasnost Sindikata da može uvesti šestodnevni radni tjedan ili dvokratni rad te ukidanje prava na dodatni slobodni dan kada radnik radi prekovremeno na dan tjednog odmora ili blagdana. Na takve uvjete u Hrvatskom sindikatu telekomunikacija ne pristaju nego najavljuju nove prosvjede, pa čak i više od toga „Održat ćemo još i prosvjede u Splitu, Rijeci i Zagrebu te ako i tada ne bude sluha od strane poslodavca onda ćemo najvjerojatnije prekinuti pregovore i krenuti u štrajk” najavila je Mamić.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.