Hrvatski radio

Radio Osijek

Ako može Pakrac ...

02.04.2020.

21:21

Autor: Davor Lončarić

Ako    može      Pakrac    ...

Ako može Pakrac ...

Foto: - / -

Gradska uprava donijela cijeli niz proaktivnih mjera za ublažavanje posljedica korona virusa po gospodarstvo Parkaca. Unatoč trenutačnoj situaciji u državi s koronavirusom i posljedicama izolacije i dalje je primjer gradske sredine s iznimnom organizacijom kvalitenog života svojih građana.

Tomu u prilog govori činjenica da u tom zapadnoslavonskom gradu, koji broji oko 8000 stanovnika u 42 naselja, još uvijek nema slučajeva oboljevanja od bolesti koronavirusa. 

No, gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anamarijom Blažević, koja iz godine u godinu naporno radi na postavljanju kvalitetne razine gradske infrastrukture, kako za sve građane, tako i za poduzetnice i poduzetnike koji djeluju na području Parkaca, otišla je korak dalje.

Gradska uprava donijela je cijeli niz proaktivnih mjera za ublažavanje posljedica koronavirusa po gospodarstvo Parkaca.

Među mjerama je i oslobođenje plaćanja zakupnine za zakupce javnih površina i poslovnih prostora u vlasništvu Grada Pakraca svih gospodarstvenika koji ne rade zbog epidemije. Odlučeno je kako će potpuno biti oslobođeni  plaćanja komunalne naknade svi gospodarstvenci koji ne rade zbog epidemije. Slijedi i Odluka o angažiranju LRA Poduzetnički centar Pakrac za pomoć gospodarstvenicima za vrijeme trajanja epidemije COVID-19 virusa. PCP će bez naknade davati savjetodavnu pomoć gospodarskim subjektima.

Svim zakupcima koji se nalaze u prostorima LRA Poduzetnički centar Pakrac, a koji koriste Potporu za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom, te zakupcima koji koriste subvencioniranu cijenu zakupa odgađa se obveza plaćanja ugovorene zakupnine i zajedničkih troškova za 3 mjeseca. Za vrijeme trajanja obustave rada vrtića roditelji su oslobođeni plaćanja naknade za korištenje usluga vrtića, dok su korisnici koji u navedenom razdoblju koriste usluge vrtića dužni platiti 50% utvrđene naknade (prema broju dana provedenih u vrtiću). 

U Pakracu se odgađa pokretanje svih postupaka prisilne naplate za vrijeme mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, osim dugovanja kojima prijeti zastara, i to za sva potraživanja Grada Pakraca. U gradu je obustavljena naplata parkiranja na svim javnim parkiralištima - do daljnjega!

Za ožujak 2020. u cijelosti se oslobađaju participacije roditelji učenika polaznika predškolskog solfeggia u Osnovnoj glazbenoj školi Pakrac, te 50% participacije roditelji učenika od 1. do 6. razreda. 

Uz to, gradska je uprava oslučila kako neće ispatiti uskrsnice zaposlenicima. 

 

Riječ je o prvom paketu mjera usmjerenih saniranju i prevladavanju posljedica nastalih zbog situacije oko korona virusa, a koje će gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anamarijom Blažević usmjeriti prema realnom tržištu na području Pakraca. Također u izradi je rebalans i Program potpore gospodarstvenicima koji su pogođeni zbog pandemije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.