Hrvatski radio

Radio Osijek

Ako ne dobiju regres učitelji prijete tužbama

06.05.2016.

13:26

Autor: Davor Lončarić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sindikat Preporod najvljuje novi val tužbi kojima će zaposlenici u osnovnim i srednjim školama tražiti isplatu regresa za 2016. godinu. Tako bi, umjesto 300 milijuna kuna, državu kršenje kolektivnih ugovora moglo stajati i dvostruko više, kaže predsjednik sindikada Željko Stipić.

Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod upozorio je na konferenciji u Osijeku kako država mora rebalansom proračuna do ljeta osigurati 300 milijuna kuna za regres zaposlenicima državnih i javnih službi, od čega je 70 milijuna za zaposlene u školstvu. Ako se to ne dogodi, a novac nije osiguran u proračunu, uslijedit će brojne tužbe što će državu na kraju koštati i do 500 milijuna kuna. Učiteljski regres iznosi, inače, 1.250 kuna, a zaposlenih u školstvu je 62.000 u Republici Hrvatskoj. U javnim i državnim službama u našoj je zemlji zaposleno 240 tisuća ljudi.

Štrajka u školama zbog toga neće biti, kaže Stipić, koji je upozorio i na kršenje kolektivnih ugovora po kojima se u školstvu isplaćuju dnevnice od 150, umjesto 170 kuna. Istaknuo je također da polovica hrvatskih sudova presuđuje u korist, a polovica protiv nastavnika koji su tužbama tražili isplatu jubilarnih nagrada za 2013. godinu. Ustvrdio je kako se novcem koji je plaćen nakon tužbi mogao pokriti trošak jubilarnih nagrada koje iznose 1.800 kuna. "Trenutačno se događa da u istoj zbornici sjede učitelji koji su dobili presudu i oni koji su je izgubili, što je apsurd pravne države", istaknuo je Željko Stipić. 

Dodao je kako je nedavno održan i sastanak s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Predragom Šustarom na kojem su najavljene sve akcije sindikata ako i ova vlada, poput one prethodne, nastavi kršiti kolektivne ugovore. "Činjenica je kako su svi problemi nastali tijekom mandata bivše vlade, no i sadašnja ih vlast izbjegava rješavati", naglasio je Željko Stipić. 

Poslušajte njegovu izjavu za Radio Osijek iz današnje emisije "Dobar dan".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.