Hrvatski radio

Radio Osijek

Aktiviraj e-osobnu iskaznicu

13.10.2022.

15:34

Autor: HRT Radio Osijek

e-osobna iskaznica

e-osobna iskaznica

Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

Od kolovoza prošle godine u Hrvatskoj se počela uvoditi elektronička osobna iskaznica koja građanima omogućuje lakšu predaju zahtjeva za izdavanje dokumenata, ali i rješavanje drugih poslova. U Policijskoj postaji Osječko baranjskoj održana je konferencija za novinare kojoj je cilj potaknuti građane na aktivaciju i korištenje e-osobne iskaznice

U kolovozu prošle godine počelo je izdavanje nove generacije elektroničke osobne iskaznice koja se koristi i kao zdravstvena iskaznica, putovnica za cijelu Europsku uniju, te za pristupanje e-uslugama i potpisivanje dokumenata putem mobitela. Kako bi potaknuli građane da aktiviraju elektroničke osobne iskaznice, policijske postaje zajedno s Agencijom za komercijalnu djelatnost (AKD) zaduženu za provedbu u sljedećih će desetak dana organizirati konferencije za novinare na kojima će popularizirati novi način korištenja osobnih iskaznica. U sjedištu Policijske uprave (PU) Osječko - baranjske Adela Jelinek Bišćan iz AKD-a istaknula je "da je novost mobilna aplikacija "Certilija" putem koje se besplatno može pristupiti portalu e-građani i odrađivati potrebne usluge". Pozvala je građane da dođu u policijsku upravu i aktiviraju aplikaciju. U tu svrhu na nekoliko mjesta u Osijeku, u PU OBŽ, na FERITU i Studentskom centru postavljene su konzole putem kojih se može za svega nekoliko minuta aktivirati mobilna usluga e-osobna iskaznica. Osim toga kako je naglasila "na licu mjesta pomoć će građanima pružiti i studenti". 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.