Hrvatski radio

Radio Osijek

Aktivno i kreativno do zapošljavanja

25.09.2022.

15:14

Autor: D. Lončarić/HRT Radio Osijek

Ana-Marija Vukić i Ruben Samuel Zečević

Ana-Marija Vukić i Ruben Samuel Zečević

Foto: Davor Lončarić / HRT Radio Osijek

Svjetski savez mladih pokrenuo je u Osijeku u svibnju projekt i konferenciju kojom su htjeli mladima dati osnovne upute o tome kako se zaposliti, kako pokrenuti vlastiti posao. Projekt "Budi aktivan i kreativan" službeno završava 30. rujna, a danas je predstavljen novinarima. 

Ana-Marija Vukić, predstavnica osječke podružnice Svjetskog saveza mladih, izjavila je kako je okupljeno 30 mladih ljudi koji su tijekom konferencije dobili osnovne informacije o mogućnostima pokretanja vlastitih obrta i tvrtki. Mladima su najvažnije informacije o putu od poduzetničke ideje do otvaranja samostalnog poduzeća prenijeli poznati poduzetnici koji su već prošli taj put te stručnjaci iz različitih institucija koji dobro poznaju sve zakone i propise koje treba svladati kako bi se pokrenula poduzetnička aktivnost ili iskoristila sredstva različitih hrvatskih i europskih fondova. 

Tijekom projekta predstavljen je i prijedlog mjera za samozapošljavanje mladih koje su usmjerene ka podizanju svijesti u društvu da mladi trebaju preuzeti odgovornost te, umjesto što odlaze u inozemstvo, ostanu u Hrvatskoj i sami kreiraju svoju poslovnu budućnost. Zatražili su i veće stipendije za studente i učenike u deficitarnim zanimanjima, jeftinija i lakša usavršavanja ili prekvalifikacije. 

Novinarima se obratio i Ruben Samuel Zečević  koji planira koristiti fondove Europske unije te znanja stečena na konferenciji kako bi otvorio obrt za servisiranje i nadogradnju bicikala i opreme za biciklizam. 


U nastavku poslušajte razgovor a Anom-Marijom Vukić i Rubenom Samuelom Zečevićem. 

Ana-Marija Vukić i Ruben Samuel Zečević

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.