Hrvatski radio

Radio Osijek

Aktualna pozicija RH u europskom i globalnom okruženju

06.10.2015.

15:26

Autor: Krunoslav Inhof

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na znanstvenom forumu koji je održan na osječkom Ekonomskom fakultetu u panel diskusijam sudjelovali su brojni ugledni hrvatski ekonomisti i znanstvenici drugih područja među kojima su: Velimir Srića, Ljubo Jurčić, Mladen Vedriš, Vladimir Gruden...

Skup je održan kroz dva panela i dvije odvojene teme, a osim o aktualnoj poziciji Republike Hrvatske u europskom i globalnom okruženju, raspravljalo se o temi "Globalizacija i regionalizacija: u potrazi za inventivnim gospodarstvom". U radu skupa sudjelovao je i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji je napomenuo kako Hrvatska trenutačno prolazi drugu fazu restrukturiranja: "Prva je bila nakon Domovinskog raza, a druga je sada nakon CEFT-e. Trebalo je nekoliko godina da naučimo koristiti potencijale tržišta Europske unije od 550 milijuna ljudi, no konačno izlazimo iz recesije i trebamo iskoristiti sve mogućnosti. Najbogatije zemlje svijeta su male zemlje, a Hrvatska je mala zemlja i mi možemo biti među njima, no treba iskoristiti sve potencijale."

Svoja je razmišljanja iznio i Mladen Vedriš koji ističe: "Svijet nije više isti; ne u odnosu na prije pedeset ili deset godina, nego pred godinu ili dvije. Nove tehnologije, nove mogućnosti komunikacije, nova i stara i najnovija cijena nafte; novi politički konflikti i savezništva… Sve to zapljuskuje i naše granice: zemljopisne, poslovne, socijalne i društvene, ali i one konkurentske. Kako u svijetu takvih promjena pronaći svoje mjesto, što znači biti član EU su takvim uvjetima, kako pronaći nove poslovne niše da se proizvodi i zapošljava više, a zadužuje manje, pitanja su koja ćemo dotaknuti u panelu."

Inače, cilj znanstvenog foruma bilo je okupiti stručnjake iz poslovnog, javnog i znanstvenog života kako bi se ukazalo na ključne gospodarske probleme Republike Hrvatske u europskom i globalnom okruženju te prezentirale smjernice vezane uz poticanje konkurentnosti, ubrzanja ekonomskog rasta i ostvarenja društva blagostanja - istaknula je, među ostalim, jedna od predavačisa i organizarora s Ekonomskog fakulteta u Osijeku Đula Borozan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.