Hrvatski radio

Radio Osijek

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

19.05.2021.

10:30

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Igor Toman

Foto: HRT/Igor Toman

Foto: - / -

U slavonskim je županijama zabilježen 151 novi slučaj zaraze koronavirusom. U Osječko-baranjskoj je 68 novozaraženih, Vukovarsko-srijemskoj 40, Brodsko-posavskoj 25,Virovitičko-podravskoj 10, a u Požeško-slavonskoj osam. Pet osoba je preminulo.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 414 uzoraka od kojih je 68 bilo pozitivno na koronavirus. Preminule su tri osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 82 do 69 godina, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka (20), zatim 8 na području Ernestinova, na području Belišća, Đakova i Našica po pet, Belog Manastira tri, s područja Donjeg Miholjca, Darde, Erduta, Koške, Magadenovca, Petlovca i Valpova po dvije osobe i po jedna novopozitivna osoba s područja Antunovca, Đurđenovca, Bilja, Čepina, Satnice Đakovačke, Kneževih Vinograda, Strizivojna i Viškovaca. Na bolničkom se liječenju nalazi 101 osoba oboljela od COVID-a19, i to 78 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 16 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 23 pacijenta s tim oboljenjem.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 737 osoba. Policijski su službenici proveli 14 provjera osoba u samoizolaciji i utvrdili jedno kršenje. Osim toga, na MCGP Erdut utvrđeno je kršenje mjera za pet stranih državljanina koji su prekršili rok za tranzit od 12 sati, zbog čega su im uručeni prekršajni nalozi.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirane su 303 osobe od kojih je 40 bilo pozitivno na koronavirus. Sedmero novozaraženih je iz Vinkovaca, po 6 iz Županje i Cerne, 3 iz Vukovara, po 2 osobe iz Starih Jankovaca i Tovarnika, te po 1 osoba iz Andrijaševaca, Borova, Iloka, Ivankova, Jarmine, Otoka, Privlake, Rajevog Sela, Rokovaca, Starih Mikanovaca, Nijemaca, Soljana, Štitara i Vođinaca. Preminulih osoba nema, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Na tom je području trenutno aktivno 168 slučajeva zaraze. Zbog COVID-a19 hospitalizirano je 49 osoba. Među zaraženima je 6 djelatnika iz sustava zdravstva (1 liječnik, 2 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik, 2 nezdravstvena radnika), a iz sustava obrazovanja 11 nastavnika i 8 učenika. U samoizolaciji na području županije je 436 osoba – iz sustava zdravstva 1 medicinska sestra/tehničar i 1 drugi zdravstveni radnik te iz sustava obrazovanja 5 nastavnika i 157 učenika.
Od početka epidemije evidentirano je 12135 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih su se 11724 oporavile, a 243 su preminule.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata potvrđeno je 25 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Osmero novozaraženih je iz Slavonskog Broda, slijede Rešetari (4), Sibinj (2) te Nova Gradiška i Brodski Stupnik, Cernik, Klakar, Nova Kapela, Okučani, Podcrkavlje, Sikirevci, Staro Petrovo Selo, Vrbje i Vrpolje (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 11.776, oporavile su se 11.402 osobe, dok je broj aktivnih slučajeva povećan sa 146 na 150.
U novogradiškoj Općoj bolnici preminula je jedna osoba (M – 1943.). Ukupan broj preminulih osoba od COVID-19 na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 224. Na bolničkom je liječenju 81 covid pacijent (isto kao i prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 62 osobe, a u novogradiškoj bolnici 19 osoba. Na respiratorima je 16 hospitaliziranih osoba (isto kao i prethodni dan) od čega u slavonskobrodskoj bolnici 13 osoba, a u novogradiškoj bolnici 3 osobe. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 535 osoba (48 osoba više nego prethodni dan).

"Uslijed infekcije COVIDOM-19, a imajući pritom brojne komorbiditete, preminuo je muškarac (1945. godište). On je 131 žrtva koronavirusa s područja Virovitičko-podravske županije", izvijestio je Stožer civilne zaštite VPŽ. U posljednja 24 sata testirano je 70 osoba, a kod njih 10 detektiran je virus SARS-CoV-2. Najviše zaraženih, petero, dolazi iz Virovitice, po dvoje ih je iz Čađavice i Špišić Bukovice, dok je jedna pozitivna osoba iz Pitomače. Na bolničkom je liječenju 40 covid pacijenata, od čega je njih 39 u Općoj bolnici Virovitica, te jedna osoba u zagrebačkom KBC-u Rebro. Od početka epidemije s područja Virovitičko-podravske županije virusom SARS-CoV-2 zarazile su se 4.024 osobe.

Na posljednjem testiranju u Požeško-slavonskoj županiji obrađena su 152 uzorka, od kojih je osam bilo pozitivno na SARS-CoV-2. Na tom su području trenutno aktivna 124 slučaja zaraze – 15 osoba je na bolničkom liječenju, a 109 se nalazi u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji je 208 osoba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.