Hrvatski radio

Radio Osijek

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

03.05.2021.

15:31

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

U slavonskim županijama u protekla 24 sata 85 je novozaraženih U Osječko-baranjskoj županiji 23 su nova slučaja zaraze koronavirusom, Požeško-slavonskoj 22, Brodsko-posavskoj 16, Virovitičko-podravskoj 15, Vukovarsko-srijemskoj 9. Osam osoba je preminulo.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 115 uzoraka od kojih su 23 bila pozitivna na koronavirus. Preminule su dvije osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 43 i 91 godinu, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite. Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području grada Osijeka (6), po tri su s područja Belog Manastira i Našica, dvije osobe su s područja Čepina i Podgorača, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Antunovca, Donje Motičine, Donjeg Miholjca, Drenja, Đakova, Koške i Petrijevaca. Na bolničkom su liječenju 142 osobe oboljele od COVID-19, i to 114 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 35 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 28 pacijenata s tim oboljenjem. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.621 osoba. Policijski službenici proveli su 11 provjera osoba u samoizolaciji i utvrdili jedno kršenje (u Belom Manastiru), dok u 163 nadzora ugostiteljskih objekata nisu utvrdili kršenja propisanih mjera.
Tijekom prošloga tjedna u Osječko-baranjskoj županiji cijepljeno je 3.275 osoba, a ovoga se tjedna na 11 posebno organiziranih punktova te kod obiteljskih liječnika planira cijepiti 11 tisuća osoba.

Uobičajeno, u nedjelju je manje testiranja - u Požeško-slavonskoj županiji obrađeno je samo 39 uzoraka, ali čak 22 su bila pozitivna na SARS-CoV-2, što je udio od 56 posto. Na tom je području trenutno aktivno 467 slučajeva zaraze. Raste broj hospitaliziranih – na bolničkom su liječenju 34 covid pacijenta, dok se 433 osobe nalaze u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. U samoizolaciji je 667 kontakata osoba pozitivnih na koronavirus.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata potvrđeno je 16 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Glavnina novozaraženih je iz Slavonskog Broda (11)  dok je po jedan novozaraženi iz Nove Gradiške, Garčina, Sibinja, Slavonskog Šamca i Velike Kopanice. Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 11.216, oporavile su se 10.523 osobe, dok je broj aktivnih slučajeva smanjen sa 562 na 487. Hospitalizirano je 87 covid pacijenata, trinaestero je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 906 osoba (143 osobe manje nego prethodni dan). 

Na području Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata testiran je 61 uzorak i utvrđeno 15 slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je žena u dobi od 70 godina umrla, izvijestio je u Županijski stožer civilne zaštite. U Virovitici je sedam novozaraženih, u Suhopolju troje, u Slatini jedan, a kod četvero se ne navodi s kojeg područja dolaze. U Općoj bolnici Virovitica na liječenju je 48 covid pacijenata. Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije zaraženo je 3910 osoba, a 123 su umrle.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirane su 74 osobe od kojih je devet bilo pozitivno na koronavirus. Pet osoba je preminulo, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Troje novozaraženih je iz Vinkovaca, a po jedna osoba iz Županje, Čakovaca, Lipovače, Gunje, Ivankova i Babine Grede. Na bolničkom je liječenju 66 covid pacijenata, dok se 304 osobe nalaze u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. Među zaraženima je 14 djelatnika iz sustava zdravstva (2 liječnika, 8 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika, 1 nezdravstveni radnik), a iz sustava obrazovanja 16 nastavnika i 28 učenika. U samoizolaciji na području županije je 703 osoba – iz sustava zdravstva 3 liječnika, 5 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika, 2 nezdravstvena radnika. U samoizolaciji se nalazi 20 nastavnika i 254 učenika.
Od početka epidemije na području Vukovarsko-srijemske županije evidentirano je 11550 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih se 10914 oporavilo, a 230 je preminulo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.