Hrvatski radio

Radio Osijek

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

27.04.2021.

10:37

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

Prema do sada objavljenim podacima, u slavonskim županijama u protekla 24 sata evidentirano je 248 novozaraženih. U Vukovarsko-srijemskoj županiji su 74 nova slučaja, Osječko-baranjskoj 68, Požeško-slavonskoj 67, Brodsko-posavskoj 36, Virovitičko-podravskoj tri. Sedam osoba je preminulo.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 389 osoba od kojih su 74 pozitivne na SARS-CoV-2 (59 na PCR testiranju, a 15 na brzom antigenskom testu). Jedna osoba je preminula, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Najviše novozaraženih (26) je iz Vinkovaca, sedmero je iz Županje, 5 iz Vukovara, dok su ostali iz 19 naselja. Zbog COVID-19 bolesti hospitalizirano je 70 osoba. U kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju je 356 zaraženih. Među pozitivnima na koronavirus je i 13 djelatnika iz sustava zdravstva (1 liječnik, 9 medicinskih sestara/tehničara i 3 druga zdravstvena radnika), a iz sustava obrazovanja 15 nastavnika i 19 učenika. U samoizolaciji na području županije su 652 osobe – sedmero iz sustava zdravstva (1 liječnik, 4 medicinske sestre/tehničara i 2 druga zdravstvena radnika), iz sustava obrazovanja 16 nastavnika i 224 učenika.
Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 11146, od kojih se 10501 oporavila, a 219 osoba je preminulo.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 356 uzoraka od kojih je 68 bilo pozitivno na koronavirus. Preminulo je šest osoba koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 65 do 86 godina, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite. Najviše (18) novopozitivnih osoba ima prebivalište na području grada Osijeka, zatim sedam na područja Đakova, po četiri su s područja Belišća, Čepina i Darde, tri iz Našica, po dvije osobe su s područja Antunovca, Belog Manastira, Bizovca, Donjeg Miholjca, Erduta, Ernestinova, Satnice Đakovačke i Trnave, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Bilja, Čeminca, Draža, Drenja, Đurđenovca, Jagodnjaka, Kneževih Vinograda, Popovca, Semeljaca, Strizivojne, Valpova i Viškovaca. Na bolničkom se liječenju nalazi 131 osoba koja je oboljela od COVID-a19, i to 104 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 33 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 27 pacijenata s tim oboljenjem.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se nalazi 1.487 osoba.

Na posljednjem testiranju u Požeško-slavonskoj županiji obrađeno je 280 uzoraka, od kojih je 67 bilo pozitivno na koronavirus. Na tom je području trenutno aktivno 389 slučajeva zaraze – na bolničkom je liječenju 15 covid pacijenata, dok se 374 osobe nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji 478 kontakata osoba pozitivnih na SARS-CoV-2.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata potvrđeno je 36 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Najviše ih je iz Slavonskog Broda (18), slijede Nova Gradiška (5), Klakar, Oriovac i Vrpolje (po 2) te Bebrina, Gornja Vrba, Gornji Bogićevci, Podcrkavlje, Sibinj, Slavonski Šamac i Staro Petrovo Selo (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 10.728, oporavile su se 10.032 osobe, dok je broj aktivnih slučajeva smanjen sa 549 na 501. Hospitalizirano je 79 osoba covid pacijenata (4 osobe manje nego prethodni dan), od kojih je 16 na respiratoru (3 više nego prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 802 osobe (73 osobe više nego prethodni dan). 

Kako javlja Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, broj hospitaliziranih osoba uslijed infekcije COVIDOM-19 u tog županiji svakodnevno raste. Naime, trenutno je na bolničkom liječenju 37 covid pacijenata – 35 u Općoj bolnici Virovitica, a dvoje je u KBC-u Osijek. Prema dostupnim podacima, najveći broj novohospitaliziranih je mlađi od 60 godina. Usporedbe radi, prije samo tjedan dana područje Virovitičko-podravske županije bilježilo je 24 hospitalizirane osobe u bolničkim ustanovama u Virovitici i Osijeku. Stoga, iz Stožera civilne zaštite VPŽ apeliraju na odgovorno ponašanje i poštivanje epidemioloških mjera. Inače, u posljednjem 24-satnom razdoblju, testirano je 68 uzoraka i tri bila pozitivna na koronavirus. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.