Hrvatski radio

Radio Osijek

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

29.03.2021.

12:21

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: - / -

Na području pet slavonskih županija u protekla 24 sata evidentirano je 66 novozaraženih. U Osječko-baranjskoj su 23 nova slučaja, u Brodsko-posavskoj 21, Vukovarsko-srijemskoj 12, Požeško-slavonskoj 7, a Virovitičko-podravska 3. Tri osobe su preminule.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 186 uzoraka od kojih su 23 bila pozitivna na koronavirus. Preminule su dvije osobe pozitivne na koronavirus u dobi od 80 i 89 godina, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Devet novopozitivnih osoba ima prebivalište na području Osijeka, po dvije su s područja Kneževih Vinograda, Našica i Donjeg Miholjca, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Belog Manastira, Čepina, Darde, Đurđenovca, Erduta, Marijanaca, Petrijevaca i Podgorača. Na bolničkom se liječenju nalazi 69 COVID-19 pacijenata, i to 55 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 12 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 14 pacijenata s tim oboljenjem.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.610 osoba. Policijski su službenici proveli 19 provjera osoba u samoizolaciji i utvrdili dva kršenja (na području Našica i MCGP Erdut). Obavili su i 116 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu nisu utvrdili dva kršenje mjera. Inspektori i službenici civilne zaštite tijekom vikenda (26.-28. ožujka) obavili su 247 nadzora provođenja epidemioloških mjera (178 u ugostiteljskim objektima, 35 u trgovačkim centrima, 17 u prodavaonicama, po četiri na tržnicama i benzinskim crpkama, 3 u vjerskim objektima, 2 u kladionicama te po jednoj cvjećarnici, frizerskom salonu, optičarskoj radnji i pekarnici) pri čemu su utvrdili jednu nepravilnost te dali nalog za njeno otklanjanje.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata potvrđen je 21 novi pozitivni nalaz osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Petero novozaraženih je iz Rešetara, slijede Nova Gradiška (4), Slavonski Brod (3), Sibinj (2) te Cernik, Klakar, Podcrkavlje, Slavonski Šamac, Velika Kopanica, Vrbje i Vrpolje (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 9.029, oporavilo se 8.655 osoba, dok je broj aktivnih slučajeva smanjen sa 205 na 204. U posljednja 24 sata nije bilo osoba preminulih od COVID-19. Hospitalizirano je 39 covid pacijenata (2 osobe više nego prethodni dan) – u slavonskobrodskoj bolnici su 24, a u novogradiškoj bolnici 15 osoba. Tri osobe su na respiratoru (isto kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 698 kontakata osoba pozitivnih na koronavirus (60 manje nego prethodni dan).

Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirana je 61 osoba, od kojih je 12 bilo pozitivno na SARS-CoV-2. Preminula je jedna osoba, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite te županije. Petero novozaraženih je iz Vinkovaca, 3 iz Vukovara, te po 1 osoba iz Cerića, Lipovca, Nuštra i Ivankova. Na bolničkom su liječenju 23 covid pacijenta, dok se 242 osobe nalaze u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. Među zaraženima su 2 djelatnika iz sustava zdravstva (1 liječnik i 1 medicinska sestra/tehničar), a iz sustava obrazovanja 17 nastavnika i 45 učenika. U samoizolaciji na području županije su 1343 osobe – iz sustava zdravstva 4 djelatnika (3 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik), s iz sustava obrazovanja 7 nastavnika i 539 učenika.
Od početka epidemije na području Vukovarsko-srijemske županije evidentirano je 9326 zaraženih koronavirusom, od kojih se 8861 oporavio, a s covidom je preminulo 200 osoba.

Na posljednjem testiranju u Požeško-slavonskoj županiji obrađeno je 10 uzoraka od kojih je čak sedam bilo pozitivno na koronavirus. Na tom je području trenutno aktivno 86 slučaja zaraze - na bolničkom je liječenju 17 covid pacijenata, a 69 osoba je u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. U samoizolaciji se nalazi 326 osoba.

U posljednja 24 sata testirano je 57 osoba, kod troje je detektiran virus SARS-CoV-2, izvijestio je Stožer civilne zaptite Virovitičko-podravske županije. Novozaraženi dolaze s područja Virovitice. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je deset COVID pozitivnih pacijenata, dok se jedna osoba nalazi u KBC-u Osijek, na respiratoru. Od početka epidemije korona virusa s područja VPŽ virusom SARS-CoV-2 zarazilo se 3.639 osoba. Stotinu i devetero ljudi preminulo je od posljedica infekcije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.