Hrvatski radio

Radio Osijek

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

09.03.2021.

12:53

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

Na području slavonskih županija, prema podacima stožera Civilne zaštite, 36 je novih slučajeva zaraze. U Osječko-baranjskoj i Brodsko-posavskoj je po 12 novozaraženih, Vukovarsko-srijemskoj 8, a u Požeško-slavonskoj 4. Virovitičko-podravska nema novih slučajeva zaraze. Preminule su 3 osobe.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 329 uzoraka od kojih je 12 bilo pozitivno na koronavirus. Četiri novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka, po dvije su iz Čepina i Đakova, a po jedna iz Belog Manastira, Bizovca, Petrijevaca i Trnave. Preminule su dvije osobe pozitivne na koronavirus u dobi od 61 i 79 godina, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Na bolničkom se liječenju nalaze 53 osobe oboljele od COVIDA-19, i to 41 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 11 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 12 pacijenata s tim oboljenjem.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 938 osoba. Policijski su službenici proveli 25 provjera osoba u samoizolaciji, a kršenje te mjere utvrdili su za dvije osobe (iz Dalja i Belišća). Obavili su i 134 nadzora ugostiteljskih objekata i nisu utvrdili kršenja propisanih mjera. Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 57 nadzora provođenja epidemioloških mjera (36 u ugostiteljskim objektima, 8 u prodavaonicama, 5 u pekarnicama, 4 u trgovačkim centrima, a ostalo u drugim objektima). Pri tomu su utvrdili 5 nepravilnosti te izrekli naloge za njihovo otklanjanje.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata evidentirano je 12 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu: Slavonski Brod (5), Nova Gradiška (4) te općine Sikirevci, Staro Petrovo Selo i Velika Kopanica (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 8.560, dok je broj aktivnih slučajeva smanjen sa 134 na 126. U novogradiškoj Općoj bolnici preminuo je muškarac, 1942. godište. Ukupan broj preminulih osoba od COVID-19 na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije sada iznosi 153. Hospitalizirana su 44 covid pacijenta (4 osobe manje nego prethodni dan). Četiri osobe su na respiratoru (isto kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 505 osoba (isto kao i prethodni dan).  
Načelnik Stožera civilne zaštite Brodsko-posavske županije Stjepan Bošnjaković najavio je mogućnost uvođenja C modela nastave u zapadnom dijelu Brodsko-posavske županije (Nova Gradiška i deset gravitirajućih općina). Razlog toj odluci mogao bi biti velik broj oboljelih od covida-19 među učenicima i nastavnicima. Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković potvrdio je da je u školama u Novoj Gradiški i Rešetarima u protekla tri tjedna oboljelo 20 učenika. Bošnjaković je rekao da će se konačna odluka donijeti do kraja tjedna, a nova mjera mogla bi biti na snazi tri tjedna. Također je istaknuo kako je uzrok pogoršane epidemiološke situacije okupljanje većeg broja ljudi na pokopima i u svatovima.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 248 osoba od kojih je 8 bilo pozitivno na koronavirus (6 pozitivnih na PCR testiranju, a 2 na brzom antigenskom testu). Preminulilh nema, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite. Troje novozaraženih je iz Vukovara, dvoje iz Cerića, te po 1 osoba iz Borova, Cerne i Otoka. Na bolničkom je liječenju 29 covid pacijenata, dok se 110 osoba nalazi u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. Među osobama pozitivnima na SARS-CoV-2 četvero je djelatnika iz sustava obrazovanja (2 liječnika, 1 medicinska sestra/tehničar i 1 nezdravstveni radnik), a iz sustava obrazovanja 5 nastavnika i 15 učenika. U samoizolaciji na području županije je 605 osoba – iz sustava obrazovanja 7 nastavnika i 137 učenika. Od početka epidemije s područja Vukovarsko-srijemske županije koronavirusom se zarazila 8861 osoba, od kojih su se 8524 osobe oporavile, a 198 ih je preminulo.

Na posljednjem testiranju u Požeško-slavonskoj županiji obrađeno je 186 uzoraka od kojih su četiri bila pozitivna na SARS-CoV-2. Na tom području trenutno je aktivno 46 slučajeva zaraze – na bolničkom je liječenju deset covid pacijenata, a 36 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. U samoizolaciji je 236 kontakata osoba zaraženih koronavirusom.

U posljednja 24 sata na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih osoba, izvijestio je Stožer civilne zaštite. Testirano je 48 osoba i sve su bile negativne. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je devet COVID pozitivnih pacijenata. Od početka epidemije s područja te županije virusom SARS-CoV-2, zarazile su se 3.584 osobe. Od posljedica infekcije COVIDOM-19 preminulo je 108 ljudi. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.