Hrvatski radio

Radio Osijek

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

10.02.2021.

09:46

Autor: Radio Osijek/TM

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

Foto: - / -

U protekla 24 sata u slavonskim su županijama zabilježena 63 nova slučaja zaraze koronavirusom. Četiri osobe su preminule. U Osječko-baranjskoj je 33 novozaraženih, Brodsko-posavskoj 16, Vukovarsko-srijemskoj 10, u Požeško-slavonskoj 4. U Virovitičko-podravskoj novih slučajeva nema.

Iz Ministarstva zdravstva je priopćeno da su potvrđena prva tri slučaja zaraze britanskom mutacijom koronavirusa, a među zaraženima je i jedan 34-godišnji muškarac iz Brodsko-posavske županije, o kojem za sada nema drugih podataka. Prikupljaju se dodatni epidemiološki podaci oboljelih i njihovih kontakata koji se nalaze u izolaciji. U Klinici za infektivne bolesti od 20. siječnja ukupno je sekvenciran 61 uzorak, od kojih je 16 uzoraka iz Brodsko-posavske županije, a osam iz Virovitičko-podravske.
Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata evidentirano je 16 novih nalaza osoba pozitivnih na virus SARS-CoV-2. Sedmero novozaraženih je iz Nove Gradiške, četvero iz Slavonskog Broda te po jedan iz općina Oprisavci, Oriovac, Rešetari, Sikirevci i Staro Petrovo Selo. Ukupan broj zaraženih na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije sada iznosi 8.062, dok je broj aktivnih slučajeva 85. Trenutna 7-dnevna incidencija (broj zaraženih osoba na 100.000 stanovnika) u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 69, dok trenutna 14-dnevna incidencija iznosi 182.
U posljednja 24 sata nije bilo osoba preminulih od posljedica COVID-a19. Na bolničkom je liječenju 48 covid pacijenata (1 osoba manje nego prethodni dan). Dvije hospitalizirane osobe su na respiratoru (1 osoba manje prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 527 osoba (27 osoba manje nego prethodni dan).

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 327 uzoraka od kojih su 33 bila pozitivna na koronavirus. Na području grada Osijeka živi 15 novozaraženih, šest su s područja Đakova, po dvije iz Čepina, Satnice Đakovačke i Šodolovaca, a po jedna iz Valpova, Antunovca, Darde, Kneževih Vinograda, Semeljaca i Viškovaca. Na bolničkom se liječenju nalazi 69 osoba oboljelih od COVID-19, i to 52 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 13 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 17 pacijenata s tim oboljenjem. Preminule su dvije osobe u dobi od 73 i 94 godine.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 787 osoba. Policijski su službenici proveli 22 provjere osoba u samoizolaciji i sve zatekli na prijavljenoj adresi. Obavili su i 194 nadzora objekata, a nisu utvrdili kršenje propisanih mjera. Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 44 nadzora provođenja epidemioloških mjera (13 ugostiteljskih objekata, 11 prodavaonica i trgovina, 5 pekarnica, 4 benzinske crpke, 4 trgovačka centra, a ostalo u drugim objektima) i pri tomu nisu utvrdili nepravilnosti.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 208 osoba od kojih je 10 bilo pozitivno na SARS-CoV-2 (8 pozitivnih na PCR testiranju, a 2 na brzom antigenskom testu). Preminula je jedna osoba, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite. Petero novozaraženih je iz Vinkovaca, a po jedna osoba iz Drenovaca, Novih Mikanovaca, Starih Mikanovaca, Trpinje i Vukovara. Na bolničkom je liječenju u bolnicama na području županije 29 covid pacijenata, a 92 osobe su u kućnoj izolaciji i na kućnom liječenju. Među inficiranima je 17 radnika iz sustava zdravstva (2 liječnika, 14 medicinskih sestara/tehničara i 1 nezdravstveni radnik), a iz sustava obrazovanja šestero učenika. Zaraženih nastavnika nema. U samoizolaciji na području županije je 514 osoba – iz sustava zdravstva su 2 radnika (1 liječnik i 1 medicinska sestra/tehničar). U samoizolaciji se nalaze 2 nastavnika i 54 učenika.
Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 8469, od kojih je 8158 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 190 osoba.

U Požeško-slavonskoj županiji na posljednjem je testiranju obrađeno 116 uzoraka, od kojih su četiri pozitivna na SARS-CoV-2. Trenutno su aktivna 43 slučaja zaraze. Na bolničkom je liječenju 14 covid pacijenata, a 29 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji je 200 kontakata osoba zaraženih koronavirusom.

Među 48 osoba s područja Virovitičko-podravske županije testiranih na virus SARS-CoV-2 u posljednja 24 sata nije bilo pozitivnih, izvijestio je Stožer civilne zaštite VPŽ. Jedan je muškarac, 1935. godište, preminuo je uslijed infekcije COVIDOM-19, a pritom je imao i brojne komorbiditete. Na bolničkom je liječenju 17 covid pacijenata. Njih 16 je u Općoj bolnici Virovitica, a jedna osoba je u KBC-u Osijek. Ukupno su dvije osobe na respiratoru. Od početka epidemije s područja Viroviričko-podravske županije virusom SARS-CoV-2 zarazilo se 3.422 ljudi. Stotinu i jedna osoba preminula je od posljedica infekcije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.