Hrvatski radio

Radio Osijek

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

20.01.2021.

13:19

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: HRT/Radio Osijek

Foto: - / -

Prema informacijama koje su do sada dostavili stožeri Civilne zaštite u slavonskim županijama zabilježeno je 106 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Četiri su osobe preminule od posljedica infekcije koronavirusom.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u posljednja 24 sata na području te županije 39 je novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem). Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (14), grad Nova Gradiška (7), općina Staro Petrovo Selo (5), općina Garčin (3), općine Bukovlje, Donji Andrijevci i Sibinj (po 2) te općine Klakar, Velika Kopanica, Vrbje i Vrpolje (po 1). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije iznosi 7.684, dok je broj aktivnih slučajeva 178. Trenutna 7-dnevna incidencija (broj zaraženih osoba na 100.000 stanovnika) u Brodsko-posavskoj županiji iznosi 148, dok je trenutna 14-dnevna incidencija 323.
U slavonskobrodskoj Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević" preminuo je muškarac, 1948. godište. Ukupan broj preminulih osoba od COVID-19 na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 122. Na bolničkom liječenju je 59 covid pacijenata (14 osoba manje nego prethodni dan). Osam hospitaliziranih osoba je na respiratoru (isto stanje kao i prethodni dan). Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 713 osoba (9 osoba manje nego prethodni dan).

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirano je 238 osoba, od kojih su 24 bile pozitivne na SARS-CoV-2 (21 pozitivna na PCR testiranju, a 3 na brzom antigenskom testu), što je udio od deset posto. Desetero novozaraženih je iz Vinkovaca, 3 iz Vukovara, po 2 iz Ivankova i Rokovaca, te po 1 osoba iz Babine Grede, Iloka, Novih Jankovaca, Otoka, Privlake, Tovarnika i Županje. Na bolničkom je liječenju 50 covid pacijenata, dok se 105 nalazi u kućnoj izolaciji i kućnom liječenju. Među zaraženima je 19 djelatnika iz sustava zdravstva (4 liječnika, 14 medicinskih sestara/tehničara i 1 drugi zdravstveni radnik). U samoizolaciji na području županije je 488 osoba – iz sustava zdravstva je 6 radnika (1 liječnik, 2 medicinske sestre/tehničara, 1 drugi zdravstveni radnik i 2 nezdravstvena radnika).
Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 8172, od kojih su 7842 osobe izliječene, a ukupno je preminulo 175 osoba.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus su testirana 262 uzorka od kojih su 23 bila pozitivna (8,8 %). Novozaražene osobe imaju prebivalište na području Osijeka (8), Belog Manastira, Darde, Đakova, Podgorača i Popovca (po 2), a po jedna osoba je s područja Antunovca, Bizovca, Čepina, Erduta i Semeljaca. Na bolničkom se liječenju nalaze 102 osobe oboljele od covida-19, i to 78 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 14 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 24 pacijenta s tim oboljenjem. U protekla 24 sata preminule su dvije COVID pozitivne osobe, obje u dobi od 73 godine.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalaze 752 osobe. Policijski su službenici provjerili 33 osobe u samoizolaciji, a u jednom slučaju u Belom Manastiru utvrdili su kršenje te mjere. Obavili su i 141 nadzor ugostiteljskih objekata, a nisu utvrdili kršenje propisanih mjera. Inspektori i službenici civilne zaštite obavili su 54 nadzora provođenja epidemioloških mjera (17 u prodavaonicama i trgovinama, 8 u ugostiteljskim objektima, po 5 u trgovačkim centrima i pekarnicama, a ostale u drugim objektima). Utvrdili su jednu nepravilnost te izdali nalog za njeno otklanjanje.

U posljednjem 24-satnom razdoblju, od 76 nalaza kod 16 osoba detektiran je virus SAS-CoV-2, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Novozaraženi dolaze iz Virovitice (6), Suhopolja (4), Sopja (3), Orahovice (2) i Slatine (1). Jedna muška osoba, 1946. godište, koja je premještena u KBC Osijek i bila je na respiratoru, preminula je uslijed infekcije COVIDOM-19. S područja te županije trenutno su 42 COVID-19 pacijenata - njih 41 je u Općoj bolnici Virovitica, a jedna osoba je u KBC-u Osijek. Od početka epidemije s područja Virovitičko-podravske županije virusom SARS-CoV-2 zarazilo se 3.313 ljudi. Devedeset osoba je preminulo od posljedica infekcije. 

Na posljednjem testiranju u Požeško-slavonskoj županiji obrađeno je 109 uzoraka, od kojih je 7 pozitivnih na koronavirus. Na tom je području trenutno aktivno 125 slučajeva zaraze. Na bolničkom se liječenju nalaze 34 covid pacijenta, 91 osoba je u kućnoj izolaciji i kućnom liječenju. U samoizolaciji se nalazi 221 osoba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.