Hrvatski radio

Radio Osijek

Aktualni podaci o epidemiji koronavirusa u Slavoniji

08.01.2021.

12:46

Autor: Radio Osijek/TM

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: HRT/Amoreta Bajto

Foto: - / -

U slavonskim županijama 108 je novozaraženih, tri osobe su umrle od posljedica infekcije COVID-19. Bilježi se blagi pad hospitaliziranih covid pacijenata, ali i osoba u samoizolaciji .

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u posljednja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano 295 uzoraka od kojih je 55 bilo pozitivno (što je 18,6%). Novopozitivne osobe imaju prebivalište na području Osijeka (18), Belog Manastira i Donjeg Miholjca (po 5), Čepina, Đakova i Našica (po 4), Čeminca, Koške i Strizivojne (po 2), Antunovca, Belišća, Bilja, Darde, Erduta, Gorjana, Jagodnjaka, Valpova i Viškovaca (po 1). Na bolničkom se liječenju nalazi 139 osoba oboljelih od covida-19, i to 97 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 19 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 42 pacijenata s tim oboljenjem. U posljednja 24 sata preminule su dvije COVID pozitivne osobe u dobi od 63 i 67 godina.
Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 767 osoba. Policijski službenici provjerili su 30 osoba u samoizolaciji, i to dvije po dojavi građana koje nisu bile točne te 28 samoinicijativnih provjera u kojima jedna osoba s područja Đakova nije zatečena u prijavljenoj adresi. Obavili su i 98 nadzora ugostiteljskih objekata, a kršenje propisanih mjera utvrdili su u jednom objektu u Valpovu gdje su zatekli vlasnika i pet gostiju.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata testirana je 201 osoba od kojih je 18 bilo pozitivno na SARS-CoV-2 ili nešto manje od 9 posto (14 na PCR testiranju, a 4 na brzom antigenom testu). Preminula je jedna osoba, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Petero novozaraženih je iz Vinkovaca, po 2 iz Iloka, Andrijaševaca i Jarmine, te po jedna osoba iz Borova, Cerne, Mlake Antinske, Novih Jankovaca, Rokovaca, Starih Jankovaca i Županje. Trenutno je u županiji na bolničkom liječenju 48 covid pacijenata, dok je 130 zaraženih u kućnoj izolaciji. Među osobama pozitivnima na koronavirus je i 16 radnika iz sustava zdravstva (2 liječnika, 10 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji na području županije su 504 osobe – iz sustava zdravstva četvero (1 medicinska sestra/tehničar i 3 nezdravstvena radnika).
Od početka epidemije ukupan broj inficiranih koronavirusom je 7907, od kojih se 7567 oporavilo, a 162 osobe su umrle.

U posljednja 24 sata na području Virovitičko-podravske županije testirano je 48 osoba od kojih je 21 bila pozitivna na virus SARS-CoV-2. Novozaraženi su iz Virovitice (8), Slatine (4), Pitomače (4), Mikleuša (1), Nove Bukovice (1), Orahovice (1), Špišić Bukovice (1) i Suhopolja (1). "Prije samo tri dana, broj hospitaliziranih od COVIDA-19 u Općoj bolnici Virovitica bio je 61, danas je znatno manji, odnosno 45, izvijestio je Stožer civilne zaštite te županije. Na respiratoru su dva pacijenta. Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije virusom SARS-CoV 2 zarazilo se 2.968 osoba. Od posljedica infekcije COVIDOM-19 umrla je 81 osoba.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije u posljednja 24 sata testiranja su pokazala 17 novih pozitivnih nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđena PCR uređajem). Preminule su dvije žene – u Općoj bolnici Nova Gradiška umrla je žena 1950. godište, dok je druga (1931. godište) preminula u Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb Sveti Rafael Strmac. Ukupan broj preminulih osoba od COVID-19 na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije sada iznosi 108. Na bolničkom liječenju nalaze se 77 covid pacijenta (8 osoba manje nego prethodni dan). Devetero hospitaliziranih je na respiratoru (1 osoba manje nego prethodni dan). Ukupan broj zaraženih osoba na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije iznosi 7.311, dok je broj aktivnih slučajeva 286.
Pod mjerom samoizolacije trenutno se nalazi 555 osoba (33 osobe više nego prethodni dan).

 

Na posljednjem testiranju osoba iz Požeško-slavonske županije obrađeno je 126 uzoraka, od kojih je 14 bilo pozitivno. Na tom je području trenutno aktivno 295 slučajeva zaraze koronavirusom. 64 osobe su hospitalizirane, a 231 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji su 523 osobe.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.